Annons
Insändare

Läser Egil Ahl Trelleborgs Allehanda?

Insändare • Publicerad 14 februari 2006

Kritiken mot spjutspetsskolan i Trelleborg har under lång tid varit massiv och samstämd. Sällan har en fråga engagerat och upprört fler människor i denna stad. Och sällan har så många varit så överens!

Trelleborgs Allehanda har varit fylld med artiklar, ledare och insändare som varit kritiska till detta gigantiska experiment som just nu pågår med våra skolelever i Trelleborgs kommun. Missnöjet har gått så långt att ett nytt lokalt parti är på väg att ta form! Ett parti som vill skrota nuvarande modell av skolorna i kommunen.

Annons

I samma veva blir Egil Ahl tillfrågad av Trelleborgs Allehanda (publicerat den 8 februari) om vad han tycker om att ett skolparti bildas. Om man får tro att Egil blivit korrekt citerad av TA så är vårt kommunalråd helt oförstående till kritiken och till att föräldrar, lärare och andra intresserade är på gång att bilda ett skolparti.

Egil menar – enligt TA-intervjun – att skolan fått massor av extra miljoner kronor de senaste åren och att ett skolparti inte skulle kunna göra mer än vad socialdemokraterna redan gjort!

Har vårt kommunalråd inte följt med i debatten? Har han inte läst lokaltidningen på ett halvår? Har han inte sett de hundratals insändarna? Eller läst ledarsidorna? Har han inte pratat med lärarna som tappert jobbar under stort tryck, vilket resulterat i sämre undervisning? Vet han inte vart de satsade pengarna används till? Är han ovetande om att vi plötsligt dubblerat kostnaderna och anställt två skolchefer i kommunen med 50000 kronor var i månadslön? Är han ovetande om att 120 processledare – eller "kontrolledare" som en del tycker att de är – anställts med 1500 kronor extra i lön? Processledare som tidigare ägnade all sin tid till eleverna och nu i stället till stor del blivit administratörer? Eller är han helt ovetande om att miljonbelopp satsas på en utomstående konsult? Känner Egil till alla de miljonkostnader för utvärderingar och utbildningar som skett det senaste året? Utbildningen för rektorer och processledare är gigantisk. Aldrig tidigare har så många människor gått på kurs i Trelleborg för skattebetalarnas pengar. Som ett exempel kan anges att bara hotellövernattningarna vid spjutspetsutbildningarna svarar för långt över 1500 stycken under det senaste året! Och än är det inte slut – redan om några veckor fortsätter utbildningseländet av den inhyrda konsulten. Hur länge skall detta utgiftsraseri få fortsätta? När skall pengarna användas så att det kommer eleverna till godo?

Det finns en mängd frågor till att ställa till Egil Ahl och andra beslutsfattare och skolledare i kommunen. Jag blir väl, som alla de andra som ställt frågor, svarslös. För några bra svar finns helt enkelt inte. Men jag kan inte låta bli att ställa en fråga till: Hur mycket av Egils extra "satsade miljoner" har direkt gagnat våra barn? Hur mycket har gått till nya fräscha böcker, bättre bänkar, stolar, modernare teknisk utrustning, fräschare lokaler och trivsammare skolgårdar? Hur mycket har gått för att göra det mycket viktiga jobbet med våra barn rimligare för lärarna att klara av? Hade Egil Ahls "satsade miljoner" investerats här i stället hade det direkt gett nöjdare och duktigare elever! De enda som blivit besvikna hade varit hotelldirektörerna och en och annan konsult.

TA-läsare med barn

i spjutspetsskolan

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons