Annons
Insändare

”Lär den uppväxande generationen att tystnad kan vara skönt”

Vilken vetenskap säger att det är bra för barn att ha ljud tutande i öronen hela dagarna?
Publicerad 4 mars 2024 • Uppdaterad 8 mars 2024
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ljudet från vinden i träden, en fågel som kvittrar eller ett hav som brusar, kan ha en lugnande effekt på oss alla i den tid vi lever i, menar skribenten.
Ljudet från vinden i träden, en fågel som kvittrar eller ett hav som brusar, kan ha en lugnande effekt på oss alla i den tid vi lever i, menar skribenten.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vilken pedagogik anser att man lär bättre med musik parallellt med skolarbete? Var kommer detta påfund ifrån? Kan någon ledande skolpolitiker eller specialpedagog reda ut detta en gång för alla? Jag vill veta och känner att jag behöver kunskap i detta nya fenomen: Tystnad är passé, ute, nowhere to be seen (heard), long gone…

Jag passerar skolgårdar där man spelar så hög musik att basen får omgivningen att vibrera och diskanten skär genom märg och ben, barnen gör allt för att med sina skrik i falsett överrösta musiken och kommunicera med varandra, och pedagogerna vandrar runt i infernot.

Annons

Vänner berättar om döttrar och söner som måste lyssna på musik vid all inlärning, annars kan de inte koncentrera sig.

”Jag passerar skolgårdar där man spelar så hög musik att basen får omgivningen att vibrera och diskanten skär genom märg och ben, barnen gör allt för att med sina skrik i falsett överrösta musiken och kommunicera med varandra, och pedagogerna vandrar runt i infernot.”
KMH

I en värld där möjligheterna är oändliga när det gäller ständig input och stimulans från våra digitala enheter är det kanske dags att tänka om, att lära den uppväxande generationen att tystnad kan vara skönt, att ljudet från vinden i träden, en fågel som kvittrar eller ett hav som brusar, kan ha en lugnande effekt på oss alla i den tid vi lever i, och att man inte måste skrika för att få kontakt med andra människor i detta ständiga brus, utan kanske till och med kan viska fram det man vill ha sagt.

Så alla ni där ute; tänk en gång till innan ni sätter igång högtalarna på full volym! Det kanske till och med kan vara så att där, någonstans i närheten, sitter en liten dam i sin trädgård och vill njuta av tystnaden och naturens alla egna ljud, eller så ligger det i en säng, på andra sidan en vägg, en polis, som precis har gått av sitt nattskift och verkligen behöver sova för att nästa natt åter igen vara ute och se till att vårt samhälle är tryggt, och som kan behöva att vi reagerar på det eventuella ljud av polisbilens siren, och inte filtrerar bort det, som så många andra ljud, i kakofonin vi börjar bli vana vid.

KMH

Annons
Annons
Annons
Annons