Annons
Insändare

Lär av det danska lärlingssystemet

I TA kunde man den 23 april läsa på sidan A4 att lärlingsprogram på gymnasiet fått nej. På sidan A5 läste man sen om den tuffa debatten angående arbetslösheten i Trelleborg där man (Inger Hansson (M)) nekat att ta upp ett förslag som kanske kunde vara en lösning i denna desperata situation som våra ungdomar befinner sig i.
Insändare • Publicerad 29 april 2013

Angående sidan A4, man säger att det inte fanns underlag för att starta lärlingsprogram i kommunen. Min fråga är, hur mycket har man gått ut och informerat om att detta skulle kunna bli aktuellt? I hur många av kommunens nior har man gjort en undersökning om intresset av detta och berättat om fördelarna av ett sådant program? Efter att själv ha kollat runt, kan jag enbart säga, knappt någon information alls, i alla fall ingen som varit lätt att förstå!

Ett lärlingsprogram skulle kunna få fler elever att känna sig motiverade till att studera vidare, till att få en utbildning som ger dem en stabil framtid och ge de elever som inte har "läshuvud" men som är praktiskt lagda, ett bättre självförtroende till att ha ett mål som de verkligen ser att de kan nå. Att locka med Cambridge-certifikat och liknande är enbart löjligt och att enbart satsa på de högre utbildningarna som naturvetenskapliga programmet som visserligen genom en koppling till kommunens biogasanpassning kan spara massor av pengar till just kommunen, med gratis idéer. Men de andra eleverna då? De som inte är just så teoretiskt lagda att de vill läsa dessa ämnen?

Annons

Då hamnar vi på sidan A5, med blicken på skoltrötta ungdomar som inte har lyckats bli premierade med certifieringar. Det finns inga jobb att få, och arbetslösheten är på katastrofal nivå, speciellt bland ungdomar. Missbruket ökar, våldet ökar och så även självmordsstatistiken i staden. Att i måndagskvällens debatt välja att inte ta upp förslag som borde vara välkomna, är inte rätt taktik att visa för stadens invånare.

Ulf Bingsgård (M) menar att man inte har haft en chans att tycka till om det. Ursäkta mig, men med blicken i backspegeln borde man, som politiker, ha haft detta på agendan vid alla möten. Pågående projekt fungerar inte, i alla fall inte som det var tänkt. En ombudgetering till nya projekt borde inte vara ett hinder. Att ge ungdomar arbete, även om det bara är säsongsarbeten, är att ge dem ett bättre självförtroende och i vågen av detta minskar missbruk och våld, plus att vi får en renare och trevligare stad som, utan att skämmas, kan visa upp sin vackraste och bästa sida för turisterna.

När det gäller lärlingsprogram så lär er av Danmark. Dessa ger bättre chans till arbeten eftersom eleverna genom detta skaffar sig bättre kontakter med arbetsgivare som får se vad de går för på plats. Och som Kerstin Fredriksson (S) säger, lär er av Fosie när det gäller sommarjobb!

Martin Falkenby
Yeom
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons