Insändare

Långsiktig åtgärdsplan för Östersjön

Att Östersjön brottas med allvarliga miljöproblem, bör vara känt för de flesta. Även Trelleborgs kommunpolitiker.
Publicerad 10 augusti 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stora mängder näringsämnen i våra vattendrag orsakar ökad tillväxt av alger.
Stora mängder näringsämnen i våra vattendrag orsakar ökad tillväxt av alger.Foto: Jenny Isaksson

Problemet är komplext men man konstaterar att en orsak till problemen är att vi tillför stora mängder näringsämnen via våra vattendrag, vilket orsakar en ökad tillväxt av alger. Följden blir bland annat syrefria bottnar och ilandspolad tång och alger.

Sten Björk upprepar envist i en insändare i TA den 30/7, att Trelleborg har en ”Räddningsplan för Sveriges Sydkust” och att räddningen finns i Jordberga. Planen går ut på att man ska plocka upp den ilandflutna tången och göra biogas av den. En vacker tanke att använda tången som en resurs för att utveckla miljövänligt drivmedel och inget jag motsätter mig. Men det räddar inte Östersjön från övergödningen . Om vi stannar vid den åtgärden och tror att det ska rädda Östersjön , kommer Sten Björks ”Räddningsplan” att fortsätta få näring genom allt mer ilandfluten tång och alger.

Det finns ett talesätt som säger att ”man ska gödsla där det växer bäst”. Kanske illa valt i sammanhanget, men det jag menar är att om man ska lägga resurser på att åtgärda Östersjöns miljöproblem, bör det vara på åtgärder som får långsiktig effekt. I fallet med övergödningen måste man ta sig an grunden till problemet. Det vill säga att våra vattendrag tillför allt för höga halter av näringsämnen. Om Sten Björk behöver hjälp av sakkunnig, kan han vända sig till kommunens hållbarhetsstrateg, Johannes Hagström, som uttalades sig i ämnet i TA den 25/7. Andra sakkunniga finns att fina både på Lst och HaV, där det för övrigt finns medel att söka för de åtgärder jag förordar.

Piraten