Annons
Insändare

Lån eller stöld har det aldrig varit frågan om

Kommentar till K. Nilsson, sosse från Trelleborg (den 15 maj).
Insändare • Publicerad 21 maj 2014

När det nya pensionssystemet infördes gjordes det en uppdelning mellan ålderspensionerna, vilka lades utanför statsbudgeten, och det som tidigare i huvudsak utgjordes av förtidspensionerna, som staten fick ansvar för.

Eftersom behållningen i AP-fonderna utgjordes av överskott från båda dessa delar ansågs det rimligt av alla riksdagspartier att också fondmedlen delades upp.

Annons

Den del som överfördes till statsbudgeten blev då de 260 miljarderna.

Det har aldrig varit meningen att pengarna skulle betalas tillbaka, eller är det rimligt att kalla det hela för stöld.

Det som är viktigt i detta sammanhang är att det fanns en restriktion från riksdagens finansutskott som sa att överföringen inte fick bli så stor att det skulle uppstå en risk för att den så kallade bromsen skulle slå till.

Nu vet vi alla att så skett tre gånger, 2010, 2011 och 2014.

Någon broms behöver icke heller slå till om den nuvarande regeringen hade hanterad våra pengar på ett mera ansvarsfullt sätt.

Bästa exempel är NUON-affären.

Mot den här bakgrunden skulle man kräva att överföringen ska omprövas, men något lån eller stöld har det aldrig varit frågan om.

Denna uppfattningen delas också av PRO:s pensionsexpert Bengt Sibbmark.

Nilla Olsson
Gerhard Gaum, ej sosse från Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons