Annons
Insändare

Lagstiftning under lupp

Svar till signaturen Rätta mig om jag har fel (den 12 april).
Insändare • Publicerad 19 april 2012
Foto: Kirill Smirnov

Insändaren handlar om att Servicenämnden vill införa en kostpolicy för Trelleborgs kommun och vika regler som skall gälla för inköp av kött. Frågan är om det är svensk lagstiftning som skall gälla eller om det är EU:s lagstiftning?

En av EU:s grundpelare är att det skall råda fri rörlighet för varor. Om vi i Sverige säger att det är svensk lagstiftning som enbart skall gälla utgör detta ett handelshinder. Eftersom Danmark har dansk lagstiftning som är helt likvärdig den svenska så skulle vi inte kunna köpa kött därifrån.

Annons

Huvudfrågan är om EU:s krav är likvärdiga med de svenska och det är de. Nu har det förekommit reportage i massmedia att man inom EU har medgett massor med undantag från gällnande bestämmelser.

Om vi inför den föreslagna kostpolicyn får kommunen inte köpa kött som inte följer reglerna. Vi kan då inte tillåta att man köper kött med undantag från EU:s regler.

Signaturen nämner också domslut i frågan. Problemet är att olika Kammarrätter har dömt olika i frågan, men det är ämne för en annan diskussion.

Nilla Olsson
Gunnar Grafström (M)ordförande servicenämnden
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons