Annons
Insändare

Lägg fast Trelleborgs kompassinriktning!

Insändare • Publicerad 24 december 2013
Den tysta majoriteten vill se ett Trelleborg med en klar kompassinriktning, som ger förutsättningar för en gynnsam utveckling, skriver Per Ingvar Jönsson.
Den tysta majoriteten vill se ett Trelleborg med en klar kompassinriktning, som ger förutsättningar för en gynnsam utveckling, skriver Per Ingvar Jönsson.Foto: Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Ta lärdom av entreprenörerna under 1800-talet som startade hamnprojekt utan support av det allmänna. Dagens globalisering och omvandling från ett industrisamhälle till ett servicesamhälle innebär en ständig ökning av det internationella handelsutbytet. Häri ligger en växande potential, som Trelleborg kan exploatera. Att det råder beslutsvånda om den fortsatta hamnutbyggnaden och den yttre ringvägen syftande till en rationell trafikmiljö är synnerligen märkligt. Att dessutom i rådande konjunkturläge tveka om planerade och nödvändiga infrastruktursatsningar är oansvarigt. Velande om linjerna framöver gynnar inte sysselsättning och nyetablering av företag. Trelleborg måste ta sig ur stand still-tillståndet och ta rejäla kliv framåt.

Av debatten att döma tycks Södersättspartiet snarare vara en anti Söderslättskonstruktion. En grupp i öst, särintressenterna, vill inte överblicka helhetsbilden. Gröna entusiaster synes sakna verklighetsförankring. Företagsamma söderslättsjordbrukare och affärsmän initierade redan på 1860-talet ett hamnbyggnadsprojekt för att främja exporten av spannmål. Lär av historien! Kraftfulla infrastrukturinvesteringar förbättrar regionens möjligheter och ger spin-off effekter i form av nyetableringar, arbetsmöjligheter och framtidstro. Den tysta majoriteten vill se ett Trelleborg med en klar kompassinriktning, som ger förutsättningar för en gynnsam utveckling.

INTERNAL INTERNAL
Per Ingvar Jönsson, Doktor i Ekonomisk Historia.
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons