Annons
Insändare

Lagar styr vår verksamhet

Svar till Pia Fredriksson (den 20 augusti).
Insändare • Publicerad 27 augusti 2008

Det har den senaste tiden funnits en del artiklar och insändare i tidningen kring utbyggnaden av vatten och avlopp på landsbygden. I debatten finns det risk att det sker en sammanblandning mellan vad en kommun kan och i vissa delar ska erbjuda enligt lagstiftning i Sverige. Framför allt finns risk att man blandar samman vad som finansieras via skattesedeln och vad som finansieras via taxor och separata avgifter. Det är dessutom så att det som ska finansieras via avgifter inte får subventioneras av medel som kommer in via skatten.

När det gäller utbyggnaden av vatten och avlopp regleras detta av bland annat lagen om allmänna vattentjänster, SFS 2006:412. Av lagtexten framgår det bland annat att om anslutningskostnaden för en viss fastighet eller flera fastigheter är högre skall avgiften bestämmas med hänsyn till detta. Då är detta något som ska finansieras av avgiften och kan varken finansieras via skattekollektivet eller att kostnaden

slås ut på alla. Lagstiftningen säger att där det är dyrare att ansluta ska också avgiften vara högre. Lagar styr vår verksamhet i stor utsträckning och jag har ingen ambition att styra en kommun som bryter mot gällande lagar.

Ulf Bingsgård kommunstyrelsens ordförande/kommunalråd Trelleborgs kommun
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons