Annons
Insändare

Lagar gör det svårt för unga på arbetsmarknaden

Insändare • Publicerad 13 oktober 2006

Anställningstrygghetslagarna skapar de trygghet åt de unga? Nej, de unga som är nya på arbetsmarknaden får slita häcken av sig för att få en chans att behålla jobbet. Medan de äldre anställda kan luta sig tillbakaom de vill. Regeln som råder lyder ju "först in,

först ut". Så om ett företag måste minska sin arbetsstyrka måste det anskeda de unga först som inte har varit anställda så länge. Även om de unga jobbar bättre än de äldre.

Annons

Många av de unga får därför inga fasta jobb, eller får de bara deltidsanställningar. Arbetsmarknadslagarna är ett hån mot de unga.

Nej, för att alla ska kunna vara trygga – även de som ännu inte har blivit etablerade på arbetsmarknaden – måste arbetsköparnas rättigheter respekteras. De måste få lov att anställa och avskeda vem de vill, när de vill. Då kommer lönerna att marknadsanpassas. Och då kommer det att bli lättare för alla att skaffa sig ett nytt jobb om de förlorar sitt gamla. Det blir en trygghet för alla.

Henrik Unné

skubbare i Skarpnäck

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons