Annons
Insändare

Lådan som blivit en symbol får Trelleborgs styre

Intill Stortorget i Trelleborg, vid ingången till parken står en underlig låda. Den är lång, ganska bred och ca en halv meter hög och full med grus.
Publicerad 26 juni 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har frågor om lådan vid Stortorget – och får svar direkt.
Skribenten har frågor om lådan vid Stortorget – och får svar direkt.Foto: Tomas Nyberg

Är det nån som kan säga vad den är till för? Jag har frågat runt en del bland besökarna på torget och får lite olika svar. Någon tror att det kan vara en hundtoalett, andra tänker att det skulle kunna vara en gruslåda för barnen att leka i, några säger att det kan vara en boulebana, en tror att det kan vara ett monument av nåt slag eller en gammal grav från stenåldern.

Ingen vet med säkerhet och man ser aldrig att den har någon praktisk nytta. Ingen ägnar den någon uppmärksamhet och ingen använder den till någonting överhuvudtaget. Den bara står där. Turister som besöker Trelleborg undrar säkert lika mycket som stadens invånare vad denna låda har för betydelse för staden och framtiden.

Annons

I början av året lämnade jag in, som ett medborgarförslag, att man skulle ta bort den, men inget hände. Från kommunens sida menade man att mitt förslag endast fick en röst och därför tar man inte upp frågan i fullmäktige. Jag ställde samma fråga till en moderat valarbetare i september, före valet och fick svaret att denna låda skulle plockas ner efter sommaren. Inget har hänt.

Jag tycker lådan har blivit en symbol får Trelleborgs styre. Man slänger ut en gruslåda till stadens invånare, ställer den på torget, eller strax intill, och sedan får den stå där. Till ingen nytta. Ingen använder den. Alla bara glor frågande på den och undrar: vad är detta?

”Alla bara glor frågande på den och undrar: vad är detta?”
Jan-Åke Persson

Det har säkert kostat några tusenlappar att få den dit. Snickare, grus, transport. I stället kunde man lägga pengarna på att rusta upp grill- och rastplatserna på Dalabadet. Borden och bänkarna ser förfärliga ut. Ruttna, stora sprickor.

Eller är det så att man vill visa upp att man lägger en slant till ”folket”. ”Se här vad vi gör”. En boulebana på torget. Men det är bara det att ingen använder den.

Jag har rest en del i både Spanien och Italien och jag kan försäkra alla, inte minst Trelleborgs politiker att där skulle man aldrig få för sig att förnedra och smutskasta stadens torg, där människor skall träffas och sitta och prata med varandra, med en stor ful gruslåda. Aldrig.

Så; ta bort denna gräsliga gruslåda. Ställ dit bord och bänkar istället så att folk kan umgås, sitta ner, vila en stund och prata med varandra.

Jan-Åke Persson

Boulespel på Stortorget i Trelleborg sommaren 2022.
Boulespel på Stortorget i Trelleborg sommaren 2022.Foto: Lotta Wahlqvist

Svar direkt: Tomten är Alsingevallens, det vill säga privat, och har inget med politik eller kommunen i sig att göra.

Mitt [i] City med Citysamverkan och Visit Trelleborg anlade boulebanan förra sommaren efter förslag från medborgare och den var då mycket uppskattad. Jag hoppas på detsamma i år. Klot finns att låna hos Vattentornet Café Bistro.

Dock, inom kort kommer platsen att användas till mini-utställningen Vision Stortorget och Stadsparken. Mer om den kan du läsa här: www.trelleborgcity.se/visionstortorget

Annons

Därefter är den öppen för boulespel igen och du är hjärtligt välkommen.

Vi är mycket tacksamma för att vi får låna platsen av Bengt Nilsson, Alsingevallen, så länge det går. Boulebanan försvinner samtidigt som det planerade bygget påbörjas, eller tidigare.

Tips: Inom kort öppnar Mitt [i] City upp för ny möjlighet att lämna idéer. Om du följer Trelleborg Citysamverkan i sociala medier missar du inte tillfället.

Lotta Wahlqvist, cityledare Trelleborg Citysamverkan Ek För

Annons
Annons
Annons
Annons