Annons
Insändare

Kunskapsskola i stället för spjutspetsskola

Insändare • Publicerad 10 januari 2006
Länge leve kunskapsskolan – död åt spjutspetsskolan, skriver insändarskribenten. BILD: Ingvar Andersson/PRESSENS BILD
Länge leve kunskapsskolan – död åt spjutspetsskolan, skriver insändarskribenten. BILD: Ingvar Andersson/PRESSENS BILDFoto: 

Vi är många som har undrat varifrån namnet spjutspetsskola har kommit, denna fråga ställde vi oss långt innan vi visste vad sossarnas definition av en spjutspetsskola var.

I dag är ordet spjutspetsskola så illa klingande bland invånarna i Trelleborg att det i det närmaste kan liknas med ett skällsord.

Annons

Vem vill ha en spjutspetsskola enligt den modell som trellesossarna och Barbro Melander har skapat i Trelleborg?

Svar: Ingen!

Nej, vad vi vill ha i Trelleborg är en kunskapsskola, vilket genialiskt uttryck av Petter Birgersson i ledaren i Trelleborgs Allehanda den 28 december.

I en kunskapsskola har vi mindre barngrupper i förskolan, färre elever i varje klass, nyare och bättre hjälpmedel, färska läromedel, friska och krya lärare, positiva och entusiastiska lärare och elever.

Vi har lärare som har tid att förbereda lektionerna så att eleverna får maximalt utbyte av dessa.

I en kunskapsskola har vi en mycket väl fungerande skolverksamhet där eleverna får maximalt utbyte av bästa möjliga utbildning från förskolan till gymnasiet.

Trelleborgs skolor och i synnerhet gymnasiet får tillbaka sin goda renommé i närområdet och elever samt lärare söker sig till Trelleborg i stället för som nu sig ifrån Trelleborg.

Vi har inga processledare som ägnar sig åt administration och byråkrati utan personalen som i spjutspetsskolan kallas processledar finns där de gör mest nytta nämligen ute i verksamheten (det vill säga där som vi tidigare hittade dem).

Vi har inga mentorer utan vi har en ständig dialog mellan lärare-elever-föräldrar.

Vi har ingen diktatorisk centralstyrning utan vi har utrymme för pedagogen att vara kreativ i den miljö där han är proffs.

Annons

Oppositionspartier börja redan nu att skriva era skyltar inför valet, texten som ni skall använda är "Länge leve kunskapsskolan – död åt spjutspetsen".

Om ni följer detta råd kommer ni att vinna en jordskredsseger vid valet hösten 2006 och vi kommer äntligen att ha en ny regim i Trelleborg.

För oss trelleborgare är en väl fungerande skolverksamhet viktig! Vi accepterar inte längre den så kallade spjutspetsskolan och dess avigsidor.

Länge leve kunskapsskolan

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons