Insändare

Kunniga lärare inspirerar till stordåd

Insändare • Publicerad 27 mars 2007
Lärare är eldsjälar och det är deras eld som utgjort gnistan för Sveriges elever, skriver insändarskribenten. ARKIVBILD: SCANPIX
Lärare är eldsjälar och det är deras eld som utgjort gnistan för Sveriges elever, skriver insändarskribenten. ARKIVBILD: SCANPIXFoto: 

Sverige står inför stora utmaningar på grund av globaliseringen. Vi kan och skall inte tävla med låga löner utan med kunskapsintensiva tjänster och produkter. Därför måste våra elever få den allra bästa utbildning. För detta krävs att vi har kompetenta lärare, men problemet är att det numera inte alltid är toppkrafterna som söker lärarutbildning. För tjugo år sedan krävdes det högsta betyg för att komma in, men nu fylls platserna av ungdomar som exempelvis i engelskämnet ibland är mindre kunniga än de bästa eleverna. Nu skall således ett alltmer komplicerat arbete utföras av en lärarkår som på grund av rekryteringsbasen blir mindre kompetent. Effekterna av detta kommer att bli förödande på sikt. Men vi ser bara början på förfallet nu, för vi har kvar en stor kader av högpresterade lärare av den gamla stammen som håll kunskapens fana högt.

Lärarutbildningen och kvalitén på dem som söker dit anses så undermålig att kommunerna kräver provanställning av alla lärare, samtidigt som lärarfacken visar sin tveksamhet genom att kräva lärarauktorisation utöver lärarexamen. Därför kräver Lärarnas riksförbund centralt en totalöversyn av lärarutbildningen.

Om vi vill att det skall gå bra för Sverige, måste vi alltså göra läraryrket mer attraktivt, och det gör vi inte genom ytterligare försämra lärarnas arbetsmiljö och deras relativa löneläge. Vi gör det inte genom att pressa mer effekt ur en yrkesgrupp som redan brottas med stora svårigheter. Om vi vill vända utvecklingen är det hög tid att reagera.

Eleverna älskar och högaktar kunniga lärare. Kunniga lärare inspirerar till stordåd. Kunniga lärare är trygga och skapar lugn i undervisningssituationen. Lärare är eldsjälar och det är deras eld som utgjort gnistan för Sveriges elever. Men vad utbildar vi nu? Och till vilken miljö?

Mattias Nylander,

Per Malmsten,

Lars Hemzelius, Lärarnas riksförbund i Vellinge

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.