Annons
Insändare

Kulturen är tallriken – inte moset

Kommentar till TA-bilagan Näringsliv (den 25 oktober).
Publicerad 1 november 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Trelleborgs Allehandas näringslivsbilaga har väckt tankar hos skribenten.
Trelleborgs Allehandas näringslivsbilaga har väckt tankar hos skribenten.Foto: Tomas Nyberg

Det är glädjande att läsa om nybyggnationen, Sjöstaden, hamnens utveckling och nya företagare.

Det finns en frågeställning i bilagan som intresserar mig särskilt: Vad beror det på att det har blivit så tomt i centrum och hur ändrar vi på den nedåtgående spiralen? I bilagan nämns tyvärr inget om konst och kultur. Men jag vill med ett par exempel visa att konsten och kulturen kan ha betydelse även för Trelleborgs näringsliv. I till exempel Sala Allehanda kan man läsa rubriken: ”Konst för tillväxt – näringslivet och kulturvärlden kommer allt närmare varandra.”

Annons

Jag tror att svaren på min fråga ovan delvis finns i denna rubrik.

Författaren och filosofen Jonna Bornemark som föreläser om Kulturens roll i stadsutvecklingen (finns på Youtube) hävdar bestämt att kulturen aldrig är grädden på moset, kulturen är själva tallriken moset ligger på.

Hon säger också att den positiva spiralen ofta finns hos eldsjälar och löst sammansatta grupper med idéer. När dessa krafter drar igång bildas energier till en större och större positiv spiral. Här i Trelleborg finns sådana grupper. Kommunen måste bara öppna sina ”byråkratislussar” för dem. Erfarenheter visar att det tyvärr är svårt att ta sig igenom byråkratin.

Jag vill avsluta mina kommentarer till bilagan Näringsliv med Jonna Bornemarks ord: - Med kulturen kan man locka fram alla möjligheter på en plats!

Gertrud Widholm

Beddingestrand

Annons
Annons
Annons
Annons