Annons

Kriminalvårdens säkerhetsarbete har utvecklats enormt

Svar till insändarskribenten ”Orolig för framtiden” (TA 28/5):
Publicerad 29 juni 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Häkteschefen Andreas Wallin.
Häkteschefen Andreas Wallin.Foto: Tomas Nyberg

2004 är på ett sätt bara 17 år sedan. Men för Kriminalvården är det en evighet sedan. Sedan dess har Kriminalvårdens säkerhetsarbete utvecklats enormt. Sedan 2004 har Kriminalvården startat en underrättelsetjänst, vi har byggt särskilda högsäkerhetsavdelningar, det finns inpasseringskontroller på anstalterna och ett helt nytt säkerhetsarbete har implementerats, där medarbetarna är den viktigaste kuggen i säkerhetsarbetet. Det faktum att vi inte har haft några fritagningar har att göra med ett systematiskt säkerhetsarbete, inbegripet en väl utvecklad underrättelsetjänst, och inte bara tur. Det arbetet pågår hela tiden, och ger sällan rubriker eftersom resultatet av arbetet är att ingenting händer.

Ett jobb inom kriminalvården innebär också att varje dag arbeta med människor, och att följa deras utveckling i en positiv riktning. Det kan handla om utbildning, både att läsa in skola och yrkesutbildning, arbete i våra verkstäder och behandling i syfte att den intagne ska lämna kriminaliteten. Det är många som finner glädje i att arbeta med den typen av komplexa frågor. Och alltfler vill jobba hos oss. I dag jobbar cirka 13 000 personer inom Kriminalvården, den absoluta majoriteten som kriminalvårdare som vi själva utbildar innan de går ut på avdelningarna och jobbar med de intagna. Bara i år har vi fått in drygt 48 000 ansökningar till 2 000 lediga tjänster.

Annons

På den planerade anstalten kommer cirka 450 personer arbeta som fastanställda. Till det kommer ytterligare ett antal vikarier, plus de möjligheter som detta innebär för lokala företag när en myndighet etablerar sig på en ort. Det vi vill göra är att bygga en ny anstalt i Trelleborgs kommun. På det sättet vill vi bidra till ett säkrare och tryggare samhälle – för alla.

Andreas Wallin, Kriminalvårdschef häktet Malmö och Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons