Annons
Insändare

Kredit på läkemedel och sjukvård

Insändare • Publicerad 24 november 2005
Insändarskribenten funderar över kostnaderna för läkemedel. BILD: Henrik Montgomery/PRESSENS BILD
Insändarskribenten funderar över kostnaderna för läkemedel. BILD: Henrik Montgomery/PRESSENS BILDFoto: 

Det är många som inte betalat sina vårdavgifter till Region Skåne. Från år 2002 till 2005 har skulderna ökat med 683,1 procent. Enligt Kronofogdemyndigheten kan detta bero på att kontantkassorna på sjukhus och vårdcentraler successivt försvinner. Patienterna får i stället en räkning med sig hem. Det blir inga praktiska konsekvenser för dem som inte betalar. De kan återkomma gång på gång och få vård utan att betala. En så pass stor ökning som skett är anmärkningsvärd och åtgärder borde vidtagas för att vända utvecklingen

I motsats till vårdavgifterna har läkemedelsskulderna minskat nästan 88 procent under en fyraårsperiod.

Annons

Detta beror på att Apoteksbolaget har vidtagit åtgärder för att minska kreditförlusterna. Bland annat har cirka 90000 kunder nekats möjligheten att köpa medicin på kredit eftersom de inte betalar sina skulder. Om det beror på att många helt enkelt inte har pengar nog att betala med får man hoppas att socialen betalar för livsviktiga mediciner.

En momsutredning har kommit fram till att momsen bör vara enhetligt 21,7 procent.

Alla läkemedel även de som skrivs ut av läkare bör enligt utredningen beläggas med 21,7 procent moms och högkostnadsskyddet skall höjas. Sannolikt blir det då ännu fler som inte får råd att lösa ut sina mediciner.

Denna generella moms skall inte införas förrän år 2007 [S] alltså efter valet.

I vissa länder är medicin och läkarvård gratis, men i Sverige får vi räkna med att i framtiden betala allt mer i bland annat moms. Statsminister Göran Persson med flera påstår att Sverige är ett rikt land. Jag undrar för vem?

Inte för vanliga invånare i varje fall och speciellt inte för flertalet pensionärer. Riksdagsledamöter, ministrar, direktörer med flera håller kanske med Göran Persson.

Sylvia Oscarsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons