Insändare

Kraftindustrin borde ta lärdom av Finland

Efter att ha arbetat inom kraftindustrin med kraftledningar i 30 år kan jag inte låta bli att ställa några frågor angående varför vi i södra Sverige ska betala en extrakostnad för utbyggnaden av länken norrut.
Insändare • Publicerad 24 november 2011

Matningen till Danmark, Tyskland och Polen går via södra och västra Sverige.

1. Kontiskankabeln matar Danmark från Göteborg.

2. 400 kw-förbindelsen från Viken utanför Helsingborg matar Danmark.

3. Likströmsledningen från Arrie via Trelleborg matar Tyskland.

4. Bornholm matas från Ystad.

5. Polen matas också från södra Sverige.

Detta visar att norra länken inte bara matar södra Sverige.

Det måste väl vara kraftindustrin som ska använda sina vinster till att förbättra ledningsnätet och inte kunderna i södra Sverige? Det finns flera orsaker till problemet, till exempel nedläggningen av Barsebäck, detta gjordes efter påtryckningar från Danmark. Detta kostade skattebetalarna tresiffriga miljarder utan bidrag från Danmark. Som vanligt gjordes ingen konsekvensanalys på följderna av detta.

En annan orsak är förra ledningen i Vattenfall som drog ner på underhåll för att köpa in kolkraft från Tyskland, Polen och Danmark, även tysk kärnkraft köptes.

Nu syns konsekvenserna av detta genom att våra resterande kärnkraftverk för det mesta står stilla eller har väldigt låg produktion. Detta kan jämföras med Finland där man skött sitt underhåll exemplariskt. Tillgängligheten där lär vara bland det högsta i världen.

Angående en eventuell nedläggning av svenskägda tyska kraftverk – ska de betalas av elkunderna i södra Sverige?

Nilla Olsson
Arne M
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.