Annons
Insändare

Kortsiktighet kan vara förödande

Befolkningsökning, klimatförändring och övergång till förnyelsebar energi är bara några av de utmaningar som vi står inför, att då som de sex sydvästskånska politikerna påstå i sin debattartikel (den 9 maj), att det är inte bristen på åkermark som är samhällsproblemet, utan bristen på bostäder är oerhört kortsiktigt och egoistiskt.
Insändare • Publicerad 16 maj 2012

FAO varnar i sina rapporter för brist på livsmedel. Efterfrågan och utbud balanseras idag. En dålig skörd i ett område får priset att stiga, så att fattiga människor inte har råd att äta sig mätta. Animalieproduktionen i EU är beroende av stor import av kraftfoder. EU exporterar en del livsmedel, men importerar också mycket. Exportstöden är idag borta eller av minimal omfattning.

Sverige har som mål att vara fossilenergi oberoende om ett tiotal år. Bioenergi produktionen blir allt med betydelsefull. Till detta behövs åkermark.

Annons

Klimatförändringarna kommer att förändra nederbördsförekomsterna. Vissa områden kommer att bli torrare andra kommer att få mer regn. Redan idag är vattentillgången den mest begränsade faktorn för livsmedelsproduktion. Vi är lyckligt lottade. Vi har god tillgång till vatten och bördiga åkermarker. Ska då vi bebygga dessa? Vi anser att detta är kortsiktigt och egoistiskt.

Visst det behövs fler bostäder, men bygg dem på mark som ur jordbrukssynpunkt har sämre produktionsförmåga. Förtäta i tätorterna, bygg högre, inventera vilka oanvända byggnader som finns på landsbygden. Kanske lämpar sig vissa av dessa att byggas om till bostäder eller verksamhetslokaler.

De beslut som vi fattar idag får konsekvenser för kommande generationer. Kortsiktighet kan vara förödande. Snälla ha Brundtland kommissionens slutsats i minnet när ni fattar beslut:

”En utvekling som tillgodoser våra behov idag utan att äventyra kommande generationers möjlighet att tillgodose sina”.

Nilla Olsson
Eva Karin och Ingvar Hempel
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons