Insändare

Kortköpare drabbas

Vilken rätt och vilket regelverk stöder sig Trelleborgs kommun på när man tar ut en extra avgift för de som parkerar med kort i parkeringsautomaten vid Hamngatan?
Insändare • Publicerad 25 januari 2011

Som vanligt finns ingen information, inte om detta tilltag heller, utan det upptäcker man först på kvittot.

Stoppar man i 5 eller 10 kronor betalar man den summan kontant. Om du istället använder ditt kort och trycker 5 eller 10 kronor får du betala 6 eller 11 kronor. Det kan tyckas vara en liten summa, men blir en bra inkomstkälla för kommunen.

Det är nu dags att Trelleborg blir en modern kommun i tiden. IKEA, Pressbyrån eller Tunnelbanan i Stockholm skulle aldrig komma på tanken att straffa de som använder kort. Genom att använda kort i stället för kontanter bidrar du till att minska mängden kontanter i omlopp. Det ger en mer hållbar miljö och ett tryggare samhälle. Skärpning!

Svar direkt: På Rådhusets parkering i Trelleborg har det sedan drygt ett år tillbaka varit möjligt att betala sin parkeringsavgift med kort. Då kortet dras i automaten, har det med automatik dragits 1 krona innan belopp börjar stegas fram med knappar. Denna krona är ingen extra avgift utan gäller för 12 minuters parkering eftersom taxan är 5 kronor i timmen. I displayen syns det att 1 krona är förvald och då kan man stega fram 4 kronor för att få en timmes parkering. Vid kontakt med tillverkaren framkom det att uppdatering av kortbetalningssystemet på samtliga driftsatta maskiner pågår så att det fortsättningsvis inte kommer att vara 1 krona förvald. När kortet är draget kommer det alltså att stå 0 kronor betalt innan knappstegning börjar.

Greger Persson

Trafiktekniker

Nilla Andersson
HB
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.