Insändare

Körkort och jobb åt alla

Daniel Kolm, från moderata ungdomsförbundet i Vellinge, gör den 11 augusti 2006 ett gästspel i Trelleborgs Allehanda.
Insändare • Publicerad 16 augusti 2006

Han kritiserar där SSU för att prata mer om fri körkortutbildning än arbetslöshet, någon djupare politisk analys får vi inte ta del av, utan Kolm nöjer sig med att dra en förutsägbar borgerlig slutsats, att det måste handla om valfläsk.

Det är både med ett lätt flin på läpparna som med förundran man läser Kolms insändare. För det första är SSU ett politiskt ungdomsförbund, vi ser oss främst som företrädare för ungdomar och vår politik formuleras utifrån de problem och behov som präglar dagens ungdom. Vi besitter ingen ekonomisk makt, och kan inte i egenskap av politiskt ungdomsförbund genomföra vallöften, vilket politiskt ungdomsförbund kan det?

Därför känns parallellen till valfläsk absurd. Som politiskt ungdomsförbund kan vi däremot presentera vad vi inom SSU anser behöver förändras och genomföras i samhället i form av politiska mål.

Vi vill sätta ungdomsfrågorna på den politiska dagordningen. Vi ser oss som en stark politisk drivkraft i Trelleborg, där vi effektivt arbetar för att få gehör för våra politiska mål, och det lönar sig med jämna mellanrum, och att den politiska makten anammar våra förslag, såsom förslaget om fri körkortsutbildning.

Avslutningsvis utmynnar vår förundran över Kolms insändare i hans frågeställning rörande varför vi fokuserar på (enligt honom obetydlig fråga) fri körkortsutbildning men inte ungdomsarbetslösheten. Nu behöver givetvis inte ett politiskt förslag utesluta ett annat, om så var fallet. Men hade Kolm gjort sin läxa, och verkligen läst SSU:s valmanifest, och inte enbart förlitat sig på en tidningsartikel, hade han kunnat bespara sig sin insändare. I vårt valmanifest har vi nämligen en punkt om just "Jobb och lärlingsplatser" för studerande, men vi diskuterar även betydelsen av att vi anser att kommunen ska arbeta för att kunna erbjuda alla ungdomar under 18 ett jobb under sommaren.

Sysselsättningspolitiken är en av våra viktigaste frågor, Kolm borde istället ställa sig frågan vilken arbetsmarknad alliansen med moderaterna i spetsen kan erbjuda dagens ungdomar. Tror Kolm att en försämrad arbetsrätt och lönedumpning är ett bättre alternativ?

SSU Solidaritet, Trelleborg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.