Annons
Insändare

Köpcentrum inte TFF:s ensak!

Svar till Mats Svensson (den 24 november).
Insändare • Publicerad 26 november 2008
Skribenterna är kritiska till köpcentra utanför stan eftersom de tror att det kan ta död på cityhandeln. Arkivbild: Ronnie Smith
Skribenterna är kritiska till köpcentra utanför stan eftersom de tror att det kan ta död på cityhandeln. Arkivbild: Ronnie SmithFoto: 

Nej, Mats Svensson och P A Abrahamsson, att bygga köpcentrum med vidhängande multiarena är inte TFFs ensak! Det rör sig om samhällsplanering och denna åvilar kommunen. Enligt Miljöbalken och Plan- och bygglagen har kommunen vid planeringen att se till att invånarna får leva i en bra livsmiljö. Det långsiktiga perspektivet ska också beaktas.

I Länsstyrelsens rapport från 2007 "Handla rätt" anges utsläppen av koldioxid som alstras av trafiken till och från externa köpcentrum i Skåne till 100 000 ton om året. Den vanligaste beskrivningen av koldioxidens verkningar är bekant för de flesta som "växthuseffekten."

Annons

Den stannar inte, som Svensson tycks tro, vid kommungränsen. Att skiten

i luften också påverkar invånarnas hälsa negativt säger sig självt.

Abrahamssons påstående i den av honom signerade TFF-annonsen den 4

september att ett externt köpcentrum vid Maglarp skulle vara bra för Trelleborgs centrum är rena rappakaljan. Någonstans måste försäljningen, som tänks hamna i Maglarp, hämtas. Givetvis är det Trelleborgs centrum som måste släppa ifrån sig det mesta. Ett minskat besöksantal i innerstan går ut även över andra verksamheter. Till exempel museer, bibliotek, parkunderhållning, kaféer, restauranger, torghandel med mera. Det värsta exemplet i Sverige, på vad som kan inträffa, finns i Borlänge där köpcentret Kupolen i slagit ut det mesta av folklivet i stadscentrum. Andra negativa exempel från orter av Trelleborgs storlek finns i norra Tyskland. Till och med i Lunds city, med ett varuutbud tre gånger det i Trelleborgs centrum, märks

effekterna från köpcentret Nova i Lunds utkant. Och så det där med ekonomin. Även om man lyckas få bygg- och/eller fastighetsfirmor som finansiärer och köpcentrets butiker att subventionera hyrorna, så följer kringkostnader som kommunen förväntas betala. Sålunda krävs tillfarter, p-platser, avspärrningar, belysning med mera med en helt annan kvalitet och storlek än om man bygger serviceytor för till exempel småindustri- eller lagerändamål. Vid Swedbankarena i Malmö fick till exempel kommunen för några månader sedan gå in med 55 miljoner extra för att klara ut torgbildningen utanför.

Enligt vad vi förstått har ställts i utsikt att låta nuvarande Vångavallen vara kvar och användas för de mindre klubbarna. En vacker tanke som i förstone låter bra så länge man låter bli att räkna. I dag driver och underhåller man Vångavallen för i princip 2 000 åskådare per match. I framtiden då för 200-300? Vem tror att det kan ekonomiseras utan stora kommunala insatser?

Abrahamsson och Svensson talar i TFF:s annons respektive insändare om

missförstånd och att inte mycket av de avståndstagande insändarna stämmer med verkligheten. Någon upplysning om vari missförstånden ligger har vi dock inte sett till. Inte heller har vi fått veta varför inte Vångavallen skulle kunna uppgraderas till de förmenta "kraven utifrån" som säges finnas. Även supporterklubben True blues vill ju bli kvar där, enligt en tidningsintervju med dess ordförande.

Till sist ett råd i all välmening: Det där med TFF som Trelleborgs starkaste varumärke, Abrahamsson. Var rädd om det så att inte TFF och Trelleborg kommer att än mer förknippas med miljöförstöring! Många supporters, sponsorer och andra Trelleborgare är inte förtjusta i detta.

Gert Rosenquist, Göte Nilsson, Lars Söderberg (spi)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons