Insändare

”Köp inte dessa kriminella förslag”

Insändare ,
Skribenten har själv utsatts för bedrägeriförsök och vill varna äldre. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson / TT
Skribenten har själv utsatts för bedrägeriförsök och vill varna äldre. Arkivbild.

Riksdag och regering sviker sina äldre och samhällets svagaste mot den organiserade brottsligheten. Det är en häpnadsväckande flathet vi ser.

Det är beklämmande att se hur det offentliga Sverige inte kan ta krafttag mot rånare och bedragare som ohämmat tillåts att agera mot de som behöver mest skydd i vårt samhälle. I stället låter man denna grupp ta ansvar för andras hänsynslösa kriminella beteenden i sin jakt på andras pengar och ägodelar. I stället för att ta ansvar rekommenderar man de äldre ”släpp inte in någon” . Men hur gör man själv för att skydda sin identitet. Här är det vidöppet.

För några dagar sedan kunde vi läsa i Trelleborgs Allehanda om hur en bedragare försökte sälja sex telefoner till en äldre innevånare i Skåne. Vad som skulle hända med telefonerna vet vi förstås inget om eftersom det inte görs några utredningar längre av sådana ”bagateller”. Men vi vet av artikeln att den utsatta personen hade svårt att sova av oro vad som kommer att hända i framtiden. Hur kan det vara så lätt att kapa våra personbevis för kriminell verksamhet. Riksdag och regering måste stänga till denna möjlighet att beslagta personliga identiteter så snabbt och effektivt som möjligt.

Jag känner igen mig – som den utsatte personen skrev i Trelleborgs Allehanda. Så här gick det till i mitt fall; Jag får ett SMS om att någon försöker köpa tre telefoner och tre stycken Ipad till ett värde av 57 000 kronor i mitt och min frus namn. Telefonnumret som jag uppmanas att kontakta går till en falsk adress ”Tele 2 Business” som inte existerar i verkligheten. Den person som svarar är villig att stryka beställningen men menar att jag bör skydda min identitet och rekommenderar ett företag som gör detta mot betalning. Det är bara det att detta företag också har ett falskt telefonnummer – som går tillbaka till Tele 2. Båda personerna konfererade med varandra och för 1 000 kronor för mig och 1 000 kronor för min fru så skulle vår identitet skyddas — och polisanmälan skulle upprättas vilket inte skedde. Någon information om ångerrätt eller andra regler för telefonförsäljning lämnades inte.

Att någon polisanmälan inte gjorts uppdagades när jag själv anmälde bedrägeriförsöket till polisen på 114 14. Alltså är deras uppsåt inte att köpa telefoner i andras namn utan att sälja och lura till sig pengar genom att falskt påstå att man skyddar den personliga identiteten samt att man lovar polisanmäla det hela. I stället för att skydda identiteten använder man både personnummer, namn och adress i ett kriminellt syfte. Nu har jag fått en inbetalningsavi om 2 000 kronor från ett brevlådeföretag för något jag lurats till. Brevlådeföretaget uppger sitt falska telefonnummer som i detta fall går till Telenor Sverige AB. Både på det riktiga Tele 2 och hos polisen finns varken äkta beställningar av telefoner eller någon tidigare bedrägerianmälan till polisen.

Hör och häpna, trots att jag serverade bedrägeriförsöket till polisen med all upptänkbar information lägger åklagaren ned fallet i brist på bevis. Om du kommer att råka ut för detta – köp inte dessa kriminella förslag – och om du ändå råkat ut för detta använd Konsumentverkets ångerblankett som regleras i lagen och polisanmäl händelsen till 114 14.

HB