Annons
Insändare

"Kontroversiellt och känsligt så fort man nämner kyrkan"

Kommentar på Petter Birgerssons Signerat den 22 december.
Insändare • Publicerad 3 januari 2012

Det är hur lätt som helst att slå in öppna dörrar som Petter Birgersson gör, med sina ytterst klarsynta och skarpsinniga analyser av kristendomen. Resonemanget har jag hört många gånger, men det är länge sen – tror jag gick i femte klass - Hur kan du tro på något sådant, det är ju sagor. Nåja, det finns ju en hel del som tror på sagor, uppemot 2 miljarder. Oavsett om man tror eller inte så undrar jag varför det blir så kontroversiellt och känsligt så fort man närmar sig kyrkan. Hur skadligt och förfärligt kan det vara att höra Gustav Centervall eller någon av våra andra kristna präster eller pastorer vi har i Trelleborg berätta om vad Jesus står för. Berätta om det som kallas Den gyllene regeln där Jesus sammanfattar vad kristendomen handlar om. Han sa: "Allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem". Man kan läsa i Bibeln om folk som får beskedet – har du två skjortor, dela med dig åt den som ingen har. Man kan också läsa om hur Jesus åt middag med stadens föraktade, de som ingen vill kännas vid – Petter, det kallas omtanke, solidaritet och alla människors lika värde. Vad är det som Petter Birgersson ser så förfärligt i att höra en präst läsa välsignelsen, något som man avslutar alla gudstjänster med: Herren välsigne dig och bevare dig. Herren låter sitt ansikte lysa över dig och vare dig nådig. Herren vände sitt ansikte till dig och ger dig frid. Reflektera över vad dessa ord betyder. Kanske till och med en stor och stark man som Petter har stunder då han fundera på vad meningen med livet är – ett liv, så kort som ett andetag i en evighet - då kanske inte ens Disney finns kvar.

Svar direkt: Bra att du hittat en tro som hjälper dig i livet, Magnus. Jag skrev att kyrkan gärna får bjuda in till avslutningsceremonier men att det inte ingår i skolans uppdrag.

Annons

Men vad får dig att antyda att jag skulle fundera mindre på livets mening än vad du gör? Jag minns att den överlägsna attityden hos min konfirmationspräst bidrog till att göra mig till inbiten agnostiker.

Petter Birgersson

Nilla Olsson
Magnus
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons