Annons
Insändare

Kontinuerlig försämring?

Nya bestämmelser 1 januari 2013 om fiskeförbud med nät på grundare havsvatten än tre meters djup under vinterhalvåret.
Insändare • Publicerad 16 november 2012
Foto: 

Nätstorleken ändras även på övrig tid. Jag visste inte att fiskarna lekte under vintern i havet. En triangelzon finns vid åar för att skydda laxen.

Det är ju bra att man värnar om fiskebeståndet men de har glömt det viktigaste. Skarvens inverkan på matnyttig föda till lekande fiskar.

Annons

Fiskarnas lekområde nära kusten och eventuellt sökande efter föda bör vara minimal då skarvarna rensar detta område under hela året. Det har visat sig att när det blir isbildning närmast land så går skarvarna upp i åarna och rensar från lax. Har själv följt detta förfaringssätt i Dalköpingeån. Tidigare kunde man se stim av små laxaröringar i ån. Men när det var två kalla vintrar efter varandra försvann dessa. Vid kontroll vid ån skrämde jag upp skarvar. Skarven som inte fanns på överskådlig tid i Sverige etablerade sig på nytt för ett antal år sedan. Fågeln har väldig aptit och rensar från småfisk och mindre matnyttigt.

Hur kan man fridlysa en sådan fågel som finns i mängder i andra länder? En fågel som gör så mycket skada borde inte få etablera sig på nytt i Sverige och förändra övrigt djurliv. Var är de som skall värna om vår natur och ett rikt kustliv?

Nu angriper man fritidsfisket och markerar att det är de som är orsaken till fiskminskningen på grunt vatten. Myndigheten har själva bestämt storleken på nätmaskerna som används. Tydligen gissar man sig fram och när man inte lyckas utan försämringen ökar. Då blir det förbud som gäller. Vad skall man gissa på nästa gång om ingen förbättring sker?

I Trelleborgs närområde försämras kusten och dess närområde kontinuerligt.

Hamnen breder ut sig som medför inskränkning i havsvattnet och förändrade strömmar som påverkar närområdet. Tidigare vet vi jordbrukets betydelse på havsmiljön. Utbyggnader av bostadsområden medför mer skadliga ämnen ut i havet genom dagvattnet. Mer förorenat material till reningsverket som då släpper ut mer skadliga ämnen i havet. En tänkt ringväg med tung trafik kommer att generera stora mängder cancerframkallande ämnen genom slitage av asfalt och däck. Även partiklar från avgaserna. Etablering av ett uppställningsområde för lastbilar kommer att öka skadliga ämnen till havet genom dagvattnet och det samtidigt som genomströmningen av vatten försämras genom hamnens utbyggnad. Detta är några exempel på hur kustmiljön kommer att försämras som då även påverkar fisket. Men här framställs fritidsfisket som den stora boven.

Nilla Olsson
Ivar Ek
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons