Annons
Insändare

Kommuner går emot Trafikverket

Våra trottoarer och cykelbanor missbrukas nästan totalt av alla som går och cyklar och hävdar att högertrafik ska gälla på dessa.
Insändare • Publicerad 20 juni 2013
Foto: Scott Eisen

1967 infördes högertrafik på våra vägar och Vägverket rekommenderade att om inte trottoar finns, ska gående gå mot trafiken: alltså vänstertrafik.

Kommuner i Sverige går mot detta råd och inför högertrafik på gångbanor. Det finns ingen lag som reglerar detta.

Annons

Undertecknad konstaterar att Vägverkets råd har högre dignitet än kommunernas okunskap och oförstånd i detta ärende. Det är också så, att en seriös hundägare utbildar sig och sin hund i detta beteende och det innebär att alltid ha hunden på vänster sida.

Detta gäller på vägar utan trottoarer och hunden kan inte tänka, utan lär sig vad flockledaren har bestämt och ska göra detta varje gång oavsett trottoar eller ej. Alltså har Vägverket rätt. Vem vill egentligen möta hunden mot hund/barn eller mot cykel/barn?

Helt klart gäller samma sak om vi har barn med oss i samma typ av gående. Läs en gång till: även barn på vänster sida oavsett gångbana.

Logiskt klartänkande; berättar än en gång hur rätt Vägverket har, oavsett högertrafik 1967, på våra allmänna vägar.

Dags att höja statusen till ett bra Trelleborg!

Nilla Olsson
Per Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons