Kommunens idétävling är falsk demokrati
En modell där medborgarna får lämna förslag till hur en del av våra skatteresurser ska användas. Därefter röstar medborgarna, i demokratisk ordning, om vilka förslag som ska genomföras.
I korta drag ska det gå till så här: Medborgarna lämnar in förslag. Kommunen bearbetar förslagen utifrån givna kriterier. Medborgarna röstar om förslagen. Beslut om de ”vinnande” förslagen fattas politiskt. Förslagen genomförs.
En fin tanke, men den demokratiskt tänkta modellen fungerar inte. Det finns nämligen inget sätt för medborgarna att rösta emot ett förslag som kommunen godkänt.
”En fin tanke, men den demokratiskt tänkta modellen fungerar inte. Det finns nämligen inget sätt för medborgarna att rösta emot ett förslag som kommunen godkänt.”Fredrik Hallström
Som exempel tar jag förslaget om att bygga två badhytter på den östra piren i Skåre fiskeläge (som framförts av styrelsen i Skåre byalag). Det tycker 116 personer är en bra idé, men hur många tycker att det är ett dåligt förslag, helt onödigt och obegripligt? Det vet vi inte, men hundra procent av dem jag har talat med är antingen starkt emot förslaget eller likgiltiga. ”Vem f-n behöver en badhytt?”, är ett vanligt svar.
I kommunens process får inte de som ogillar förslaget en chans att uttrycka sina synpunkter.
Kommunen måste ändra processen så att inte bara de som har flest vänner i sina mejlkontakter kommer till tals. Det behövs även en andra omröstning för medborgarna i slutet av processen med alternativen ”gillar” respektive ”ogillar”.
Vi är många som inte vill att det ska stå några badhytter ute på piren och inkräkta på vår utsikt över hav och horisont eller den av kommunen avdelade platsen för gästbåtar. Det finns gott om plats för badhytter inne på fast mark, om man nu måste ha dem.
Fredrik Hallström