Annons
Insändare

Kommunen missar tåget till den fria energin

Kommunen säger nej tack till vindkraftverk och förser inte sina hustak med solceller.
Publicerad 7 februari 2024
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Globalt byggs det nya solcellsanläggningar som motsvarar ett kärnkraftverk varannan dag, skriver Kjell Forsberg.
Globalt byggs det nya solcellsanläggningar som motsvarar ett kärnkraftverk varannan dag, skriver Kjell Forsberg.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Den fria energin (vind och sol är gratis), den har ytterligare en stor fördel då den missgynnar de länder som levererar gas, olja och uran. Dessa länder är rika och visar det med att skaffa sig en dyr krigsmakt till exempel. Putin som nu kan fortsätta Ukrainakriget tack vare sina inkomster från gas, olja och uran.

Flera politiker tror att man kan bygga nya kärnkraftverk och få ekonomi i det. Det är redan känt att den blir minst dubbelt så dyr.

Annons

Beställs nya verk med den gamla tekniken så tar det minst tio år innan de kan leverera energi. Beställs det med SMR-tekniken så vet man om tio år om den tekniken är användbar.

Alternativen har avancerat så långt om tio år att man kan stänga de befintliga kärnkraftverk på grund av lönsamhetsproblem med mera.

Tyskland har fått halverat elpris och 20 procent mindre utsläpp sen de stängde kärnkraften inte dåligt på denna korta tid.

Under de senaste 30 åren har vi använt elen till mycket mer än tidigare, trots det så ligger förbrukningen på samma nivå. Det vill säga effektiviseringen har kompenserat ökningen.

”Den fria energin (vind och sol är gratis), den har ytterligare en stor fördel då den missgynnar de länder som levererar gas, olja och uran.”
Kjell Forsberg

I januari levererade vindkraftverken över hälften av behovet. Nu produceras så mycket el att vi har ett överskott på 15 procent. Vindkraften avancerar med flera procent varje år.

Solcellselen ökar kraftigt från en låg nivå på några procent. Globalt byggs det nya solcellsanläggningar som motsvarar ett kärnkraftverk varannan dag.

Kina och Tyskland håller på att byta ut kolet mot alternativen.

Det byggs och beställs många batterianläggningar redan liksom pumpkraftverk i Sverige.

Mångfald har alltid varit bättre än enfald, om en tusenfoting får ett ben som fallerar, så märks inte det.

Än en anledning att välja alternativen.

Annons

Dags för politikerna att hoppa på rätt tåg, som går framåt.

Kjell Forsberg

Annons
Annons
Annons
Annons