Insändare

Kommunen måste säkra skolbarnens hemfärd

Nu måste en förändring ske.
Insändare • Publicerad 5 januari 2011

Att inte kunna se ut, inte få plats och inte ha ordentliga bälten, det är problem som inte borde existera på en kommunal skolbuss.

Varje morgon när jag stiger på bussen finns det gott om plats. Att kunna få välja var man vill sitta och med vem man vill sitta med är ren lyx. Lyxen får vi för att de kör två omgångar på morgonen. Synd bara att bekvämligheten inte håller i sig resan hem…

Frågan de flesta ställer då är: "Varför åker man två omgångar på morgonen och endast en omgång hem?" Borde inte bussen bli överfull då? Och svaret på den frågan är ja, vi får inte plats. Bara tanken på det är helt ofattbar; att köra fler barn till skolan än vad man kan ta hem. Det har till och med gått så långt att föräldrar har tvingats hämta sina barn för att säkerhetsställa att ingen behöver stå upp. Systemet med föräldrahämtandet kanske funkar nu men när dagen kommer då föräldrarna inte har den möjligheten vad händer då?

Det ena alternativet (och det de troligtvis hade gjort) är att de kör två omgångar hem men det säger sig själv att det inte skulle funka. För det första är eleverna lärarnas ansvar tills de sitter på bussen, alltså måste lärarna vara kvar på skolan med de elever som inte kom med första omgången. Lite som om ingen hade någonting annat för sig.

Den andra lösningen hade varit om vi elever satt tre på en tvåsittsrad. Om så hade varit fallet hade lagen om att man måste ha säkerhetsbälte blivit ganska patetisk, tycker inte du?

Nu när vi ändå är inne på det här med säkerhetsbälten har vi endast tvåpunktsbälte. Visst, ett bälte är ett bälte men (rätta mig om jag har fel nu…) om det ena bältet kan rädda en från nackskador och slag mot huvud kanske det är mer värt att satsa på det bältet än det andra som vi nu har i bussen.

Kostnaden för att antingen montera in trepunktsbälte på vår nuvarande buss eller att byta till en som redan har skulle bli en hög summa, men då säger jag så här; Alla de pengar som man lägger på att införa trepunktsbälte i regionsbussarna borde man kanske istället lägga på skolbussarna så de får det.

För om vi inser fakta, majoriteten av alla de som åker regionbuss använder inte ens bälte medan vi skolbussåkare måste det för annars skulle busschauffören bli av med jobbet.

Jag undrar om det inte med ens kan var farligt att ha en sådan liten (och gammal) buss som vi nu måste åka med. Jag syftar på att folk blir som hysteriska när bussen kommer. Hysterin leder till att man knuffas och slåss.

Och alltid är det någon lustigkurre som tränger sig förre och skapar den här onödiga irritationen.

En enkel (men också helt orimlig lösning) på problemet hade varit om någon vuxen såg till så att det bildades en kö eller liknande, så man slapp alla blåmärken från armbågar dagen efter. Om det skulle vara så att någon ville införa detta måste jag bara säga Det är skolungdomar vi pratar om, de kommer alltid att knuffas.

Då måste jag även tillägga att på tisdagar när vi får åka med stor buss (hurra!) så är det inte alls samma hysteri, för alla får plats!

När man väl har fått sin plats efter all möda man lagt ner så slutar man inte vara irriterad för det, man kan helt enkelt inte se ut! Och om du ser något så är det ljusgrått och sudigt. Genast känns bussen mycket mindre och hela kroppen säger till en att Bli inte galen, bli inte galen, bli int…. För man har ju inte så hemskt mycket att göra på en buss än att titta ut.

Det som gör att man inte kan se ut är fukt mellan fönstren och lite mögel. Man undrar ju hur hälsosäker det kan vara… Vissa kanske kan tycka att det motverkar åksjuka när man inte kan se ut men passagerare på andra bussar som man kan se ut på har inga problem med åksjuka. Föresten har den enda kräkolycka som jag känner till utspelat sig på vår buss. Orsaken till varför personen kräktes är oklar men kanske var det möglet eller den skumma lukten på bussen…

Även om jag kan tycka att vår buss är otroligt charmig ibland kan man inte undgå från att förlora den känslan totalt när man måste gå igenom ett helt slagfält för att få sig en plats.

Mitt förslag, (uppstånden från allas klagande) är att vi byter buss. Det behöver inte alls vara en sprillans ny buss som kommer att spräcka Trelleborgs kommuns budget helt utan det kan vara en som redan är i tjänst. Till exempel så finns det vissa bussar (i vart fall en jag har i tankarna) som endast har några få passagerare men är den största bussen. Varför kan inte de ta den lilla bussen som mer än väl skulle kunna ta dessa elever hem?

Som jag sa redan från början En förändring måste ske står jag fast vid. Vi kan inte fortsätta att ha det så här. Det finns inte ett ända argument inom min kännedom som säger emot att vi inte kan byta till en större buss som redan är i tjänst.

Nilla Andersson
Andréa Mosonyi9B Väståkraskolan
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.