Insändare

Kommunen borde sluta skylla på entreprenörerna

I dagarna klagas det – med rätta – över den dåliga och ibland, på vissa platser, obefintliga snöröjningen inom Trelleborgs kommun.
Insändare • Publicerad 4 januari 2011

Från ansvarigt håll säger man allt som oftast vi gör allt vi kan eller vi ber om ursäkt och jobbar på så mycket vi hinner. Det är bara det att kommunledningen inte förstår att det inte räcker med att göra så gott man kan, man måste bli ännu bättre. Skyll inte entreprenörerna på misslyckandet eller på de som plogar och skottar, för de gör verkligen allt de kan, men det gör inte kommunledningen som har det slutliga ansvaret.

Om man skall lyckas måste arbetsuppgifterna årligen planeras och beredas noggrant om de skall ge förväntat resultat. Kommunen måste i ett tidigt skede under augusti varje år tillvarata möjligheterna, med entreprenörerna, anpassa maskiner, arbetsuppgifter och ha en tydlig handlingsplan för olika vädersituationer, färdig att sjösättas senast den sista oktober. En sådan plan måste också beskriva att det finnas rätt antal personer, stora och små maskiner, salt, sand, och annan utrustning som måste köpas in för att stå färdiga för uppdrag. För att förvissa sig om att entreprenörerna utför sina uppdrag enligt uppdraget måste det också finnas kontrollplaner – inte bara för att kontrollera enskilda entreprenörer utan även som ett hjälpmedel för kommunen – inför kommande vintrar.

Trelleborgs kommun måste fortsättningsvis också ta till vara och kombinera olika typer av information, erfarenhet och kompetens från de som utför snöröjningsarbetet. Då först kan man tala om att man inte bara gör allt man kan, utan att man också blivit effektivare.

Nilla Andersson
HB
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.