Insändare

Kommun och hamnledning är förblindade

Svar till Eric Samuelson och Henrik Silverstolpe (den 27 februari).
Insändare • Publicerad 1 mars 2013

Fy på Er! Försöker lura väljarna med att diskutera en tunnel från väster. Underskatta inte väljarna de kan säkert skilja på äpple och päron. Ni som är i tekniska nämnden kan ju inte vara så dåligt insatta i ärendet att Ni diskuterar tunnel när vi andra diskuterar nersänkning av vägen eller ett tråg. Vägen in från väster är endast avsedd för trafiken till och från hamnen. Nersänkningen beror på att farligt gods ej kan transporteras säkert i en tunnel.

Gör nu inte samma misstag som när Ni byggde hamnen mitt för staden. Lilla Trelleborg har ännu inte någon riktig struktur hur den skall bli i framtiden. Placera en yttre ringväg i detta skede och styra upp stadsutvecklingen är verkligen fel. En transportled till hamnen som en yttre ringväg till en felplacerad hamn kan ju inte bli annat än fel. Jag tycker inte att man skall ha hela staden som ett spelfält för att gynna en industri. Enligt översiktsplan år 2010 skall en yttre ringväg kantas av industriområden blandat med bostäder. Sådan planering önskar vi oss inte. Byggnation på västra kustremsan går mycket väl att samordna med en infart från väster men det har inte de styrande ryggrad att erkänna då debatten om ringvägen har urartat.

Väg till hamnen med den miljöförstörning som yttre ringvägen ger borde de styrande i Trelleborg vara för goda för. En transportväg för den formen av transporter skall så klart separeras från övrig trafik. Bygg en separat väg från väster för hamntrafiken. Det är den enda vettiga lösningen.

Att bygga bostäder på västra kustremsan och västra hamnen har förblindat kommun och hamnledning. Hamnens ekonomi beror på utförsäljningen av mark tillhörande hamnen. Utan utförsäljning kollapsar hamnens ekonomi. Trelleborgs kommun har storstadsdrömmar om en stadsdel som kan konkurrera med Malmö. Samtidigt med en utbyggnad åt väster gör deras ekonomiska garantier till hamnen något säkrare.

Det räcker med en inre ringväg för en lång tid framöver om en rätt placerad infart till hamnen sker från väster. Det sparar vår dyrbara åkermark.

Tekniska nämnden försöker vilseleda oss om kostnaden för en infart från väster genom att hänvisa till tunnlar med ett helt annat trafiknät. Här rör det sig om inte om några övriga vägar som skall anslutas till infarten.

En nersänkning behöver inte var under havsnivån. I vattenhöjningens fotspår måste marknivån höjas för att det skall kunnas bygga bostäder vid kusten. Materialet som tass bort för att göra en nersänkning av vägen kan bli gratis jord för landhöjningen.

Gör det inte så svårt med infart från väster utan erkänn Er felsatsning med infart från öster. En ekonomisk rättvis analys av kostnaderna för en infart från väster borde Ni göra för att väljarna inte helt skall tappa förtroendet för Er.

Nilla Olsson
Ivar Ek
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.