Annons
Insändare

Kommer pågatåget till Trelleborg i påsk?

Det ligger nu i regeringens hand att ompröva Banverkets infrastrukturplan och besluta att det blir pågatåg till Trelleborg. Det skriver riksdagsledamoten Otto von Arnold (KD) med anledning av att regeringen i nästa vecka väntas fatta beslut om planen.
Insändare • Publicerad 27 mars 2010

Under påskveckan förväntas regeringen att fatta slutligt beslut om ökade satsningar på infrastruktur och finansieringen av denna.

För oss i Skåne är det viktiga beslut som väntar. Skåne har stora behov av utbyggd järnväg och förbättrade vägar. Regionen har haft en intensiv debatt med näringsdepartementet.

Annons

För Kristdemokraterna har det varit centralt att infrastruktursatsningarna ska bidra till att uppnå tillväxt- och klimatmål och till en positiv samhällsutveckling. Det finns ett antal utmaningar i form av regionförstoring, Öresundsintegration och förbättrade förbindelser med Polen och Tyskland. Inte att förglömma en överföring av persontransporterna från bil till järnväg.

För södra Skåne med den nationellt mycket viktiga export- och importhamnen i Trelleborg är en utbyggnad av järnvägen viktig samtidigt som persontrafiken också får plats. En utbyggnad av Trelleborgsbanan för pågatåg knyter ihop Skåne på ett transport- och miljömässigt sätt.

Att enkelt kunna sätta sig på tåget till Malmö för att åka vidare mot Köpenhamn eller mot Stockholm. För oss kristdemokrater är detta ett tydligt exempel på en investering som skulle förenkla vardagen för oss som bor i Trelleborgs och Vellinge kommuner. Pågatågen minskar restiden och ökar trafiksäkerheten samtidigt som banan förstärks för att kunna ta både gods – och pågatåg.

Enligt Banverkets planer kommer en ny station att byggas nere vid den gamla stationen centralt i Trelleborg. Längs bansträckningen kommer stationer i Östra Grevie och Västra Ingelstad. Det kommer att ta ungefär 30 minuter att åka från Trelleborg till Malmö C, trekvart till Lund och knappt en timme till Köpenhamn.

Trots att utbyggnaden av Trelleborgsbanan är ett av de prioriterade projekten i Skåne och kommunen på ett föredömligt sett ställt upp med medfinansiering har Banverket hitintills lagt planerna på is. Det ligger nu i regeringens hand att ompröva denna plan.

Det är alltså med spänning som Kristdemokraterna i Trelleborg ser fram mot ett positivt regeringsbeslut som skulle vara av stor betydelse för Trelleborg och hela södra Skåne.

Otto von Arnold (KD)

riksdagsledamot för Trelleborg och södra Skåne.

Martin Strandberg
Otto von Arnold
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons