Annons
Insändare

Kom till skott – nu behövs beslut i frågan

Så var hemmapremiären avklarad för TFF:s del. Våren är på gång och så också premiärmatcherna för fler av våra fotbollslag i Trelleborg.
Insändare • Publicerad 31 mars 2010

Några förslag på lösningar på fotbollens behov av planer för matcher och träning har vi dessvärre inte sett något av. På den fronten har det varit stiltje länge. Upprepade gånger under ett par års tid har vi socialdemokrater upprepat kravet på att alliansen ska utreda fotbollens behov. Vi har tagit upp frågan vid budget­beslut i kommunen, lagt motion i ärendet och på olika sätt väckt frågan. Alliansen har, förvisso konsekvent, avslagit våra förslag varje gång och sagt att det inte behövs.

Emellanåt har vi kunnat ta del av olika utspel från personer ur den styrande alliansen. Ena dagen kan vi läsa om att det ska byggas ny arena, en annan dag att Vångavallen ska renoveras för att vid ett tredje tillfälle stå på alliansens försäljningslista. Minst sagt rörigt.

Annons

När alliansen sagt nej till att utreda behoven har vi socialdemokrater försökt samla in fakta genom att träffa företrädare för olika fotbollsklubbar. Efter samtal med dessa får vi ytterligare bekräftat att planarbetet fullständigt gått i stå.

Vår uppmaning till den styrande alliansen är att nu får ni faktiskt ta er samman. Plocka fram underlag och presentera olika handlingsalternativ. I den mån ni i byrålådorna har hemliga utredningsmaterial som tjänstemän och företag arbetat fram så är det hög tid att följa demokratins spelregler och göra dem tillgängliga för alla.

Som förtroendevalda i kommunen måste vi bestämma strategi för hur vi, tillsammans med fotbollsklubbarna, ska kunna möta de krav och behov som presenteras – både för eliten och den ökande tillströmningen av flickor och pojkar som vill spela fotboll.

Vi socialdemokrater menar att i de västra stadsdelarna behövs tillskott av ny idrottshall med tillhörande fotbollsplaner och fritidsgård. Det skulle tillgodose de behov som skolan har för att bedriva undervisning vad gäller ordinarie idrott, men också ge förutsättningar för fotbollsgymnasium. Stark inflyttning på väster betyder fler ungdomar som behöver en fritidsgård.

Det finns många plusvärden som talar för en renovering av Vånga­vallen och att samtidigt förbättra parkeringsmöjligheterna.

Samtidigt hörs i debatten att det skulle finnas externa finansiärer till en ny fotbollsarena. Om detta är sant är det nu dags att träda fram och lägga korten på bordet. För i sådana fall blir ju läget för kommunen helt annorlunda. Ekonomin är kärv och vi har inte råd att göra felinvesteringar.

Så återigen – det är dags för alliansen att samla ihop både sig själv och beslutsunderlag. Precis som i fotbollen krävs det i politiken avslut. Så kom till skott – nu behövs beslut i frågan!

Nils-Gunnar Snygg (S)

kommunfullmäktiges 2:e vice ordförande

Catherine Persson (S)

Annons

kommunstyrelsens 2:a vice ordförande

Lena Näslund (S)

fritidsnämndens 2:a vice ordförande

Martin Strandberg
Nils-Gunnar Snygg, Catherine Persson, Lena Näslund
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons