Annons
Insändare

Kom igen nästa år, Trelleborg!

"Tänk att det blev en stämma ändå, trots allt!"
"Tur att det finns idealister och eldsjälar!"
"Så mycket folk det kom, särskilt på fredagen när det inte regnade!"
Insändare • Publicerad 8 juli 2011

Detta är några av de kommentarer man kunde snappa upp under den spontana spelmansstämman på udden i Smygehuk.

Framtidens spelmansstämma kommer troligen att se annorlunda ut efter årets alternativa upplägg.

Annons

Det är dags att uppdatera och modernisera synen på folkmusik. Fiol och dragspel är ju härliga instrument i sig med det finns så mycket mer av spännande instrument från olika delar av världen – och alla kan kombineras i spännande i spontana konstellationer. I buskspelet kan till exempel fiol, dragspel och nyckelharpa spela tillsammans med iranska trummor, orientalisk flöjt, bozouki och bas – och det låter "alldeles underbart"! Det fungerar både i en irländsk reel och en skånsk visa om spelmännen är lyhörda och det är de!

Min roligaste upplevelse från stämman var just en sådan spontan grupp, bestående av professionella musiker och skickliga amatörer, som bildade en helt ny kombination till det sista uppträdandet i Magasinet.

Och det tycks finnas en chans till återväxt inom folkmusiken: Fredagens spontana program i Magasinet inleddes av en ny grupp unga musiker – visserligen ditlockade utan att riktigt veta vad en spelmansstämma är, men de gjorde succé med sina egna och irländska låtar.

Dagen efter gav unga folkdansare bestående av olika danslag en bejublad uppvisning i Stallet med roliga och annorlunda inslag, som Oxdansen. (Både föregående och nuvarande ordförande i Söderslätts folkdanslag mös bland åskådarna.)

Många skickliga musiker och sångare, både professionella och amatörer satte upp sig på spellistorna i Magasinet och när vädret tillät på fredagen spelade många utanför spontant "buskspel".

Förhoppningsvis fanns någon från Trelleborgs kommun på plats (kanske förklädd till spelman?) för att se hur stark viljan är att fortsätta med folkmusik på den vackra udden. Smygehuk har ju kallats "lite mer Trelleborg" och använts flitigt i turistreklamen. Trots utebliven annonsering och regn hade spelmansstämman fler besökare än Kim Larsen-konserten i Trelleborg. Kom igen nästa år Trelleborg!

Nilla Andersson
Solveig SandstedtSmyegeboende alla somrar som spelmansstämman har funnits
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons