Annons
Insändare

Kolonilotter – medicin utan biverkningar

Insändare • Publicerad 8 juni 2005
Mitt förslag är att kommunen köper exempelvis en eller ett par kolonier. Ett sådant köp blir ju ingen egentlig utgift för kommunen utan i stället ett slags sparande, skriver insändarskribenten. ARKIVBILD: Jeanette Larsson
Mitt förslag är att kommunen köper exempelvis en eller ett par kolonier. Ett sådant köp blir ju ingen egentlig utgift för kommunen utan i stället ett slags sparande, skriver insändarskribenten. ARKIVBILD: Jeanette LarssonFoto: 

Våren och sommaren är här! Åtminstone nästan... Många av oss far utomlands, andra har sommarställen att njuta av, och några har sina små kolonier. Men det finns människor som måste tillbringa de vackra dagarna inomhus och bara njuta av solen och blomsterprakten genom fönstret.

Jag tänker då på de gamla som bor på kommunens äldreboenden eller får service i sina hem. Många av dem saknar anhöriga som bryr sig om dem och de kommer sällan utanför sina rum. Medicinska rön både i Sverige och utomlands bevisar att människor håller sig friskare till kropp och själ genom två saker: trädgård, natur och växter samt mänsklig närhet och omtanke. Detta är många gånger viktigare än mediciner. Det ger inga biverkningar och har dessutom sparat stora summor inom sjukvården. Mitt förslag är att kommunen köper exempelvis en eller ett par kolonier. Ett sådant köp blir ju ingen egentlig utgift för kommunen utan i stället ett slags sparande. Under sommarmånaderna skulle de äldre som längtar efter att sitta i solen och friden bland blommor och träd kunna komma dit, dricka kaffe, och prata med varandra och kolonisterna.

Annons

Jag prövade så smått denna idé i min egen koloni sommaren 2004 med ett mycket glädjande resultat!

Gun Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons