Annons
Insändare

KD Trelleborg duckar i abortfrågan

Svar till KD Trelleborg (den 26 juli):
Trelleborg • Publicerad 16 augusti 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Signaturen ”Förälder som bevakar min dotters rättighet till sin egen kropp” menar att KD inte svarar på frågorna.
Signaturen ”Förälder som bevakar min dotters rättighet till sin egen kropp” menar att KD inte svarar på frågorna.Foto: Ng Han Guan

När politiker inte svarar på ens frågor, då vet man att de döljer något. Precis som jag förutsåg så förmedlar KD Trelleborg ett allmänt hållet ”vi står bakom svensk abortlagstiftning”.

Jag hoppades att de skulle ta chansen att svara på de mer kritiska frågorna om deras medicinetiska program och vad som skulle bli effekten av deras principer för mitt barn, och många andras, om hon skulle växa upp i en KD-styrd kommun. Istället valde de att ducka. Synd!

Annons

Men skam den som ger sig, här kommer ett försök till. Vill KD Trelleborg ha väljarnas förtroende måste de ta ansvar även för sitt partis hållning till abort. Som det framstår nu i debatten säger sig KD stödja svensk abortlagstiftning samtidigt som de bakvägen vill undergräva förutsättningarna för abort på det sätt vi har ordnat med i Sverige.

• Hur vill KD Trelleborg nå målet ”ett samhälle där aborter inte efterfrågas” (enligt KDs medicinetiska program)?

• Menar KD Trelleborg att det inte finns en intressekonflikt mellan att grundlagsskydda rätten till liv (enligt KDs medicinetiska program) och kvinnors rätt till abort?

• Varför tycker KD Trelleborg att kvinnor som söker vård för att göra abort ska möta vårdpersonal som ska lyfta det etiska klandervärda med abort (enligt KDs medicinetiska program)?

Tre raka frågor som borde vara relativt enkla att svara på. KD har under årtionden kämpat i motvind i abortfrågan men att inte svara på kritiska frågor bidrar bara till att göra denna vind ännu starkare. Det räcker inte att säga sig stå bakom svensk abortlagstiftning om man samtidigt i sina egna program för fram förslag som undergräver rätten till abort.

Förälder som bevakar min dotters rättighet till sin egen kropp

Annons
Annons
Annons
Annons