Annons
Insändare

”KD har sin egen politik och prioriterar handling”

Svar till Undrande (den 15 april).
Publicerad 27 april 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bildandet av markstiftelsen runt Smygehuk är en av de viktigaste sakerna som hänt Trelleborg, menar skribenterna.
Bildandet av markstiftelsen runt Smygehuk är en av de viktigaste sakerna som hänt Trelleborg, menar skribenterna.Foto: Tomas Nyberg

Kristdemokraterna (KD) i Trelleborg delar, sedan valet 2018, styret i kommunen med Moderaterna. Innan denna mandatperiod var partiet egentligen helt utanför den styrande politiken i kommunen. Det vi som parti lärde av den tidigare perioden var att det hände alltför lite i kommunen. Det hände ju verkligen ingenting! Det viktigaste när vi kom till makten var därför att verka för riktig förändring i kommunen och det har vi verkligen gjort. Vi har också fokuserat på de områden som vi brinner för som till exempel de äldres livsvillkor där KD jobbat hårt för extra bemanning hos äldreomsorgen. Skola och kommunens ungdomar är en av våra hjärtefrågor både när det gäller till exempel näringsriktig mat till ungdomarna och vad de skall göra på fritiden med sport och annan sysselsättning. Att infria kommunens fantastiska potential som besöksmål har också hela tiden varit ett av våra mål. Det har vi ju lyckats med över all förväntan. I år bildades ju markstiftelsen runt Smygehuk och är en av de viktigaste sakerna som hänt Trelleborg.

Man kan kanske tycka att vi som parti inte i alla lägen har slagit på ”stora trumman” när det gäller allt som färdigställts – och det kanske vi skall ta till oss. Men mottot för oss har varit att det viktigaste är att det händer något – att vi är med och åstadkommer riktig förändring! För kommunen och de unga som skall ta över och bo och verka här, efter oss.

”Men mottot för oss har varit att det viktigaste är att det händer något – att vi är med och åstadkommer riktig förändring!”
Erik Lundström, Mikael Rinholt och Estrid Nimåker (KD)
Annons

Avseende just ”handskakningsfrågan” ser vi absolut inget problem. Kristdemokraterna värnar om religionsfriheten och har en stor förståelse för religionens betydelse för samhällsgemenskapen. I Sverige har denna sed kommit att spegla våra värderingar om öppenhet och jämlikhet. Att i ett svenskt sammanhang då vägra skaka hand med det motsatta könet, samtidigt som man gärna skakar hand med det egna, blir då oavsett intention i praktiken ett symboliskt underkännande av dessa värderingar. Trots vår övertygelse så var vi inte helt nöjda med SD:s förslag om att kräva handskakning för att få anställning i Trelleborgs kommun. Vi ville i förslaget lägga större vikt på att motverka de värderingar och den kvinnosyn som ofta ligger bakom valet att vägra röra vid det motsatta könet. Detta förde vi fram tydligt i kommunfullmäktige för alla som lyssnade. Trots att SD respekterade våra synpunkter så var de inte intresserade av att ändra sitt förslag. Vi lade då ned våra röster för att markera att vi inte var helt nöjda, men såg heller inte en tillräckligt stark anledning att rösta nej. Oppositionens invändningar visade på en stor oförståelse för värderingsproblematiken. Förslaget röstades alltså igenom av SD med stöd av M, för så ser mandatfördelningen ut. Vi tror så klart att vårt förslag var det bästa. Varje röst på KD ger oss större makt att påverka de politiska förslagen i en mer kristdemokratisk inriktning. Det kallas för representativ demokrati.

Om man som medborgare i Trelleborg både vill se handling och en mer värdeorienterad politik som heller inte räds för att kritisera de värderingar som inte hör hemma i en västerländsk kultur, då ska man lägga sin röst på KD i valet 2022.

Erik Lundström (KD), kommunstyrelsens vice ordförande

Mikael Rinholt (KD), ordförande KD Trelleborg

Estrid Nimåker (KD), gruppledare KD Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons