Annons
Insändare

Kan någon förklara?

Snälla kommunstyrelsen och allenarådande trojka! Hur tänker ni nu?
Publicerad 5 februari 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ska allt det som under de senaste 50 åren byggts upp i östra Trelleborg plötsligt raseras? undrar skribenten.
Ska allt det som under de senaste 50 åren byggts upp i östra Trelleborg plötsligt raseras? undrar skribenten.Foto: Tomas Nyberg

Ska allt det som under de senaste 50 åren byggts upp i östra Trelleborg plötsligt raseras? En populär villaförort etablerades på öster, Dalköpinge och Gislövs läge. Trelleborgs egen ”guldkust” fick breda ut sig. Från Dalabadet i öster, ett friluftsbad som fick ersätta stadens alla kallbadhus, växte upp på strandremsan söder om gamla väg 9, först ett sommarstugeområde sedan så småningom ett året-runt-boende.

Marken norr om vägen var ”fredad”. De goda jordarna, +10 mark, odlades och ingen ifrågasatte människans behov av mat.

Annons

Även förr i tiden kunde det goda omdömet svika en kommunalpolitiker. Någon pekade med hela handen, så blev det plötsligt lite industrimark ute på åkern. En stor fabrik byggdes, 9E. Inte så förutseende... inte så vackert... men ändamålsenligt. Och då som nu handlade det om arbetstillfällen.

Bekant i vår utvecklingshistoria är ju att ”allting upprepar sig”, även misstagen.

Där uppe norr om Dalabadet, i den lilla ravinen, där Dalköpingeån slingrade ner mot havet, här låg ett av de få genuina naturområdena i staden. Här fanns till och med lite höjdskillnad. Visst ett fåtal fältbiologer sörjde och opponerade sig, men lite idyllisk grönska stod inte högt i kurs i staden som hade ambitioner, att växa. Bli stor, bli störst, drömde de styrande.

Dagens mest akuta ärende just nu. Man behöver inte fullfölja en högst ”omodern” översiktsplan. Under resans gång... Utan att någon har fattat hur, har plötsligt det fatala industriområdet svällt ut... Ett nytt industriområde, på öster. Längs med väg 9 rullas asfalten ut över de goda jordarna. Här ska skapas arbetstillfällen! Här ska staten bygga, 20 meter högt fängelse och här ska fler tomater få bo i sin rosalila värld.

I just detta nu, när världen blir varse att brist på mat och vatten, kanske blir vår nästa globala kris.

”Är det hela en osnygg bytesaffär med staten? ”Ni får ert fängelse, om vi får vår östra (hamninfart)-ringväg.””
Frågande trelleborgare

Två industritomter redovisas, men inte ett streck som antyder att de kommande verksamheterna behöver tillgång till vägar. Och hur stort tänker man att detta industriområde ska få bli? Att spara de goda jordarna tycks ha blivit helt betydelselöst hos det nuvarande politiska styret. Här helgar ändamålen medlen...

Är det hela en osnygg bytesaffär med staten? ”Ni får ert fängelse, om vi får vår östra (hamninfart)-ringväg.” Genom att anvisa den här marken på öster, får man ju ytterligare argument för att det nya området kräver goda tillfartsvägar. Sedan är det ju även en berättigad fråga: hur stort ska det nya industriområdet få bli? Och på bekostnad av vad?

Men för inte så länge sedan tänkte man annorlunda... Småhusområdena längs kusten drog till sig många nyinflyttade. Många skattebetalare.

Ja, bästa maktgalningar, hur tänker ni nu? Vad gynnar vem? Och vem gynnar vad?

Frågande trelleborgare

Annons
Annons
Annons
Annons