Annons
Insändare

Journalist - straffrättsligt immun!?

I fredags föll domen i Malmö Tingsrätt mot tre Expressenjournalister. Milda makter vilka uttalanden från detta "frälse". Vapenbrott på olika nivåer.
Insändare • Publicerad 22 maj 2012

"Journalister som granskar illegal vapenhandel, och som lämnar in en insmugglad pistol till polisen, fälls av Malmö tingsrätt samtidigt som det finns åtta ouppklarade skottlossningsmord i just Malmö. Det är nog fler än jag som tycker att detta framstår som en smula märkligt", säger Thomas Mattsson i artikel i TA.

Men bäste Tomas Mattsson, inte kan du väl mena, att bara för att det finns ouppklarade brott ska journalister få agera brottsligt. Om något är märkligt, så är det ditt uttalande. Polisen vet naturligtvis om att det finns omfattande illegal vapenhandel.

Annons

Jonas Nordling, ordförande för Svenska Journalistförbundet, anser att den fällande domen är orimlig. "Det här är ett åtal som aldrig borde ha väckts, det är minst sagt olyckligt". I en radiointervju hör man honom dessutom säga att hela historien är "löjeväckande".

Var går gränsen för journalisters agerande? Får man köpa sexuella tjänster av prostituerade eller narkotika eller alkohol eller anabola steroider - "Att begå ett brott för att visa upp någonting kan vara en del av journalistiken", resonerar Jonas Nordling i TA. Jovisst, man ta då konsekvenserna!

Bara för att man har ett journalistiskt syfte eller tror sig ha, ska man inte tro att man kan agera brossligt utan att känna Sveriges rikes lag flåsande i hasorna!

Det förhåller sig dessutom så att polisen är förhindrad att brottsprovocera, alltså inte som i USA och flera andra stater.

Vi får säkert höra mer i denna historia. Det stärker heller inte förtroendet för journalistkåren, skulle jag tro.

Nilla Olsson
Per TussisTrelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons