GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jordbruksmarken får inte bli ett politiskt slagträ

Jag vill förklara för alla som inte förstår eller inte vill förstå.
Publicerad 2 juni 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har mer än 60 års erfarenhet av jordbruk men har aldrig hört att åkermarken öster om Trelleborg skulle vara speciellt högavkastande.
Skribenten har mer än 60 års erfarenhet av jordbruk men har aldrig hört att åkermarken öster om Trelleborg skulle vara speciellt högavkastande.Foto: Arkiv

Jag har mer än 60 års erfarenhet av jordbruksverksamhet. Under alla dessa år har jag aldrig hört talas om att åkermarken öster om Trelleborg skulle vara speciellt högavkastande. Väldens bästa?

Jag visste inte heller att vi har så många specialister på åkermark som bor på öster och som aldrig grävt någon gång i åkermarken. Matjordslagret är inte likadan överallt och kan skifta mer än 20 gånger på ett hektar. Likaså gör alven det. Alven är lera och grus, sand, med mera, som ligger under matjordslagret. Minst vart tionde år måste man markartera, det vill säga ta analyser på matjorden. Det kanske viktigaste är jordens vattenhållningsförmåga och tillgång på vattentillförsel.

Vår självförsörjningsgrad är viktig och bör inte ligga under 85 procent. Nu ligger vi långt ifrån den. Detta beror på flera orsaker kanske för att våra politiker aldrig har brytt sig. Prissättningen på mat är konstig, då man räknar baklänges från affärens pris och vad kunden är villig att betala. När alla led i kedjan fått sina marginaler och vinster täckta så får bonden det som blir kvar, ofta mindre än momsen på varan.

Lantbrukarna i Sverige skall producera mat för samma pris som de i Argentina, Thailand och så vidare vilket är omöjligt, annars köps maten via import. Lantbrukarnas räddning är att producera sprit i stället för mat exempelvis maltkorn till öl och vete till Absolut Vodka. Nästa räddningsplanka är att de flesta lantbrukarna i Trelleborgs kommun har en anställning, ofta en bra befattning i lönsamma företag i alla branscher.

”Matjordslagret är inte likadan överallt och kan skifta mer än 20 gånger på ett hektar.”
Erik R, opolitisk rådgivare

Det finns bara en mjölkproducent I vår kommun och endast ett fåtal svinuppfödare. Detta beror på att inte många ungdomar vill jobba nästan dygnet runt och alla årets dagar för exempelvis cirka halva lärarlönen.

Vi ska givetvis vara rädda om vår åkermark. När vi behöver använda marken till andra ändamål, bör vi flytta matjorden till platser där den kan bevara en god avkastning. Längs kusten finns många hektar dålig mark som mått bra av en höjning med 25 cm matjord. Då minskar inte vår matförsörjning. Jag är förundrad över att så många hektar åker vid Albäck skogsplanterades utan några protester. Var var alla åkermarksanhängarna då. Sveriges yta består av 70 procent skog, och kan utan större ansträngning regleras. Vägverket borde också lära sig att hushålla med åkermarken när man bygger vägar. Västra ringvägen är med kanter o vallar cirka 45 meter bred på det bredaste stället helt onödigt. Bygg rätt så blir det billigare och mer åkermark kvar, det blir bara dyrare att vänta.

Erik R, opolitisk rådgivare