Annons
Insändare

Jämlikhet för alla kommunens invånare

Tänk vad tiden går fort. Det har runnit mycket spillvatten i det kommunala spillvattennätet och även genom rören till de enskilda avloppen i kommunen, efter min insändare (den 14 juni).
Insändare • Publicerad 30 juli 2008
2010 eller 2011 måste alla enskilda avlopp vara anslutna till det kommunala spillvattennätet, eller så ska det enskilda avloppet uppfylla dessa krav, skriver insändarskribenten. Arkivbild: Scanpix
2010 eller 2011 måste alla enskilda avlopp vara anslutna till det kommunala spillvattennätet, eller så ska det enskilda avloppet uppfylla dessa krav, skriver insändarskribenten. Arkivbild: ScanpixFoto: 

Min skrivning gällde kommunens förslag till differentierad anslutningsavgift för vatten och avlopp mellan tätort och landsbygd. Det har inte runnit

mycket vatten i tätortens dagvattenledningar. Vi har inte haft fjorårets skyfall med överfulla dagvattenledningar och översvämmade källare i tätorten. Landsbygden drabbades också av översvämningarna, men det var mer naturligt. Landsbygden har inga kommunala dagvattenledningar. Sommarens väder har gjort att parkförvaltningen har fått använda mycket kommunalt vatten för att hålla liv i de fina blomsterarrangemangen och de nyplanterade träden i tätorten.

Annons

Parkförvaltningen har kanske även hunnit med att planterat nya blommor i

Anderslöv och klippa hela gräsplätten vid Köpmansmagasinet i Smyge och

andra kommunala gräsytor. Blommorna i Anderslöv har kanske också fått

smaka på det kommunala vattnet.

Tiden har gått fort och tystnaden har varit kompakt från såväl fastighetsägare med enskilt avlopp som från det politiska etablissemanget. Jag tar talesättet "Tiger och samtycker" som svar på tystnaden, vilket betyder att ni anser att några differentierade avgifter inte skall gälla.

Tack för att ni håller med.

Jag vill dock informera er fastighetsägare med enskilt avlopp att 2010 eller 2011, kommunen vet, måste alla enskilda avlopp vara anslutna till det kommunala spillvattennätet eller att det enskilda avloppet uppfyller dagens krav. Det gäller även de fastigheter med enskilt avlopp men med det kommunala avloppet vid tomtgränsen till exempel ett icke oansenligt antal fastigheter på öster i Trelleborg, i Beddingestrand och på andra ställen i kommunen.

Mitt förslag till framtida avgift för anslutning av kommunalt vatten och avlopp utgår från förslaget på kostnaden 95 500 kronor inklusive moms för tätorten. I tätorten ingår tre anslutningar vatten, spillvatten och dagvatten. Därefter är det bara att dela med tre för att få fram att en anslutning kostar 32 000 kronor och dubbla för att få avgiften 64 000 kronor för två anslutningar. Enkelt!

Det ligger också i linje där vi skattebetalare i kommunen solidariskt betalar samma skatt oavsett var vi bor eller vad vi utnyttjar av den kommunala eller regionala buketten. Det överensstämmer även med kommunens enkät från den 050502 i frågan.

Till er som företräder det politiska etablissemanget konstaterar jag att det är endast ett parti som i dag står bakom solidariteten i denna fråga. De eller det parti med traditioner från landsbygden där slogan som "Levande landsbygd", "Öppna landskap" och partistämmor med deltagare i folkdräkter, verkar ha flyttat till tätorten. De vill kunna använda sig av en större del av den kommunala och regionala buketten, till exempel dagligen njuta av parkförvaltningens fina blomsterarrangemang, besöka biblioteket, besöka badhuset och andra idrottsanläggningar, ta stadsbussen hem samt spatsera hem från sina politiska uppdrag under lampans sken.

Det är kanske dags att bilda ett nytt parti som tar frågan om solidaritet och jämlikhet för alla kommunens invånare som sin fråga och ett alternativ till det parti som står ensam för solidariskt bemötande i avgiftsfrågan. För inte kan jag rösta på ett parti i kommunalvalet som inte ser solidariskt på alla kommuninvånare.

VOJ
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons