Insändare

Jag minns hettan

Att det har varit extremt varmt sommaren 2018 är inte bara en enstaka händelse. Jag minns tillbaka, först... sommaren 1947.
Publicerad 10 augusti 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten E.E minns många heta år.
Skribenten E.E minns många heta år.Foto: Alexander Jensen

Hettan varade intill mitten av september, Trelleborgs sockerbruk planerade att skjuta på Betkampanjen, då man var beroende av färskvatten till urlakningsprocessen och ångpannorna (svämm och tvättvatten kom från gamla hamnen).

Färskvattnet kom från åmossarna vid Skytts Vemmerlöv. Mossarna var i det närmaste uttorkade. Men som ett under kom regnet, och kampanjen och skörden var räddade.

1955 var det tid igen med hettan. Det var året då utställningen H-55 i Helsingborg ägde rum. I Knut-Gerhads nyårsrevy "Jubel i år" - 1956 sjöng Viola Nilsson:.... ”Sommaren som gick, alla solsken fick, uti själ och blick - Jubel i år, Till och med ryssarna börja nätt, sluta upp med säga blott, Njet- De har ej visat så vänligt sätt, som i år...” (Melodi. Strike up the Band).

1975 var också ett "hett år". Det var så varmt att chokladfabriken Mazetti Malmö inte kunde få chokladmassan att stelna i formarna. Men alla dessa "heta år" var väl också koldioxidens fel! Fan trot, som relingen sa!

Och 2018 vet vi ju alla hur det var.

Jag slutar här . För jag ska gå och bada.

E.E