GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Alarmerande uttalande av Mikael Rubin (M)

Kommunalrådet Mikael Rubin (M) har återigen utmärkt sig med ett alarmerande uttalande angående sin syn på hur den demokratiska processen ska fungera i kommunen.
Publicerad 26 november 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mellan valen, ska medborgarna hålla tyst, inte försöka lägga sig i politiken och låta politikerna helt och hållet styra politiken i den riktning de tycker är lämpligast, tolkar skribenten ett uttalande från kommunalrådet Mikael Rubin (M).
Mellan valen, ska medborgarna hålla tyst, inte försöka lägga sig i politiken och låta politikerna helt och hållet styra politiken i den riktning de tycker är lämpligast, tolkar skribenten ett uttalande från kommunalrådet Mikael Rubin (M).Foto: Johan Nilsson/TT

Låt mig börja med att citera honom direkt ur TA (den 16 november): ”Jag tycker vi ska följa den demokratiska ordningen vi har i Sverige. Politikerna fattar beslut och så utvärderar medborgarna politiken vart fjärde år.”

Man kan inte tolka honom på annat sätt, än att kommuninnevånarna vart fjärde år, får chansen, att välja vilket parti de vill ska styra dem. Mellan valen, ska medborgarna hålla tyst, inte försöka lägga sig i politiken och låta politikerna helt och hållet styra politiken i den riktning de tycker är lämpligast. Först vid nästa val kan det sittande partiet (partierna) få sin dom, genom att de blir bortröstade från regeringsmakten, om missnöjet med den förda politiken är dominerande bland väljarna. Nu frågar man sig: Vart tog den representativa demokratin vägen? För genom detta synsätt kan ju aldrig politikerna veta vad folkmajoriteten tycker i olika frågor.

Och det är värre än så tyvärr, därför att politiker som Rubin skiter fullständigt i vad folk tycker. Det enda som betyder något för dem, är att de har en majoritet av rösterna i fullmäktige bakom sig. Och visst, rent formellt följer det, det politiska system som gäller i Sverige. Men detta visar väldigt tydligt, att här har vi en politiker, som bara kör på i expressfart och helt saknar fingertoppskänsla. Det har också mycket lite med den representativa demokratin att göra. Troligtvis representerar inte Rubin ens sina egna väljare i alla frågor. Men visst är det ett effektivt sätt, att regera. Man kan fatta snabba beslut och slipper tjafsa med medborgarna.

Tyvärr kan ett regimskifte inte riva upp alla beslut. Vissa beslut är oåterkalleliga, som till exempel när en ringväg har dragits tvärs över det bördiga åkerlandskapet, ett stort fängelse har anlagts, också på åkermark eller ett antal höghus byggts i den centrala stan.

”Vissa beslut är oåterkalleliga, som till exempel när en ringväg har dragits tvärs över det bördiga åkerlandskapet, ett stort fängelse har anlagts, också på åkermark eller ett antal höghus byggts i den centrala stan.”
Robert Bratel

Vid de allmänna valen kommer oftast inte de intressanta frågorna upp, utan det blir urvattnade valslogans för det mesta. De intressanta och avgörande frågorna kommer alltid upp mellan valen, hundratals frågor, som väljarna inte kan veta något om, när de går och röstar

Så man vet egentligen inte riktigt vad man röstar på. Och dessutom ska man inte, enligt Rubin, kunna påverka, när besluten tas, utan det ska bara vara en fråga för de sittande politikerna.

Att demokratin dessutom har allvarliga brister, kan man också tydligt se, när det gäller folkomröstningar. De är ju tydligen bara rådgivande. Så folkets röster ska då egentligen bara gälla, vid de allmänna valen, då de ges det oerhört stora ansvaret, att välja, vem som ska styra över dem i fyra år. Samtidigt kan man komma fram till, att deras omdöme inte duger vid en folkomröstning, som till exempel vid den kommande om ringvägen i september nästa år. Jag får inte den logiken att gå ihop riktigt!

Nåväl, det ska bli intressant, att se, om Rubin och kompani sitter kvar vid nästa val, för här kommer nog enda chansen att få bort honom från posten som kommunalråd. Om tio månader vet vi hur det har gått!

Robert Bratel