Annons
Insändare

Jag är trött på att kommunen inte tar miljöfarorna på allvar

Det kan vara rätt och riktigt när frågor kring skyddsavstånd på 400 meter till järnväg med farligt gods för det planerade rättspsykiatriska centret, men varför har vi inte samma syn på farligt gods när det gäller Trelleborg och kommunen som helhet?
Insändare • Publicerad 20 april 2011

Jag tänker på de boende på öster där det planeras en motorledsinfart till en utbyggd hamn. Redan nu går järnvägen där med farligt gods. Om förslaget blir verklighet rör det sig om 3 000 lastbilar per dygn genom tättbebyggt område, 40 meter från fastigheterna.

Jag tänker på Östra Skolan, där barnen i dag leker 20 meter från järnvägen.

Annons

Hur är det ställt med västra infarten där 2 000 lastbilar plus personbilstrafik i dag dundrar in i 90 kilometers hastighet?

Och hur ser miljönämnden på att det i centrala Trelleborg finns 10-13 bensinmackar i tättbebyggt område?

Ingen ska behöva utsättas för de här riskerna.

Jag tycker det förs en bedrövlig miljöpolitik i Trelleborg. Det talas i väl valda ordalag. Det produceras vackra sammanställningar. Men hur ser verkligheten ut? Då har jag ändå inte tagit upp färjetrafiken, som nu får pengar för att utreda miljöpåverkan. Men vad händer? Politiker och förvaltning bedrar oss när det talar om biogasdrivna fartyg. De bedrar oss när de säger att mätningarna av utsläpp är korrekt genomförda. Det finns en säger en (1) mätpunkt i Trelleborg. Vid Rådhuset. Vi har förskolor som tar in barnen när det är mycket färjetrafik.

Hamnbolag och Clean ship-människor talar om katalytisk avgasrening. Vet ni vad det innebär? När fungerar en katalysator?

Ni talar om elanslutning. Vad innebär det när fartygen ligger kort tid i hamnen? När tror ni att de värsta utsläppen sker? Rätt gissat. Vid uppstart.

Jag är trött på att kommunen inte tar miljöfarorna på allvar.

Att inbilla sig att dubbelt så stor hamn, där fartygen lägger till lite längre ut, kommer att frälsa oss är en skam. Var tror ni avgaserna landar?

Då har vi ändå inte gått in på om det verkligen finns fartyg som i framtiden trafikerar Trelleborg i den utsträckning som krävs för att bidra till finansieringen av vansinnesspektaklet.

Och hur kan alla kommuner runt Trelleborg stillatigande se på?

Annons

Vad tycker Vellinge kommun? Älskar ni musiken från långtradarna som dundrar nära er? Tycker ni det är rimligt att gods ska landa i Trelleborg och köras på landsväg 50-60 mil?

Kommunalrådet Ulf Bingsgård och oppositionsrådet Catherine Persson går hand i hand för klimatsmarta lösningar i vardagen.

Skäms ni inte? Släck ett ljus i köket och bjud in en lastbil till, det är vad ni säger.

Nilla Andersson
Lennart Sjöstrand,Östra stranden
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons