Annons
Insändare

Invandringen en långsiktig investering

Invandring till Sverige är en het debatt som vi alla måste ta.
Insändare • Publicerad 29 september 2014

Om det finns några av dem som kommer hit så får vi se det som en långsiktigt investering. Vi ska inte stoppa vår invandring.

Vi ska däremot kämpa i EU för att fler länder än Sverige, Tyskland och Storbritannien tar emot människor som flyr för sina liv. Att hjälpa folk på plats ska vi också göra.

Annons

Men Åkesson vill dra ner på både invandringen in till landet och biståndet. Invandringen ger Sverige möjligheter när det gäller affärskontakter i utlandet. Får vi högre export så kan vi också få mer produktion som ger fler jobb.

Enligt studier som regeringen har tagit fram när det gäller effekterna av invandring för Sveriges offentliga finanser så är kostnaderna för till exempel skola, vård och omsorg lägre för utrikes födda än för inrikes födda.

Detta beror på att nyanlända invandrare har en gynnsam åldersprofil, det vill säga en stor andel är i arbetsför ålder. Det jämnar dock ut sig för det kostar pengar när de ska komma i arbete.

70 000 utrikesfödda var sysselsatta som företagare och vart fjärde nytt företag i Sverige startades av en utrikesfödd.

Det finns problem i Sverige men jag tror det är mer problem med oss individuella människor inom både utrikesfödda och inrikes födda.

Inom tio år så ska Sverige genomgå en stor generationsväxling på arbetsmarknaden. Just nu är det många utrikesfödda som utbildar sig så de kan arbeta i välfärden. 2009 så var det fler utrikesfödda som arbetade i vård och omsorg än inrikesfödda i procent av de sysselsatta.

Jag ser invandringen som en långsiktig investering för Sverige och hoppas fler kan se problemen i landet utan att beskylla någon speciell grupp.

Nilla Olsson
RASMUS
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons