Insändare

Inte vård på jämlika villkor

Insändare • Publicerad 16 februari 2007

EU-domstolen har slagit fast att unionens medborgare har rätt att söka vård i annat EU-land. Socialminister Göran Hägglund vill nu försvåra för svenskar att få sjukvård utomlands. Ett förhandstillstånd ska från nästa årsskifte krävas för vård i annat EU-land. Samtidigt skall personalen på Försäkringskassan minskas med 1400 personer. Den återstående personalen förväntas uträtta samma arbete som hela personalen gjort tidigare och dessutom från nästa år granska ifall patienter som så önskar skall få vård i annat EU-land där köerna är korta.

Köerna till sjukvård i Sverige är långa och blir inte kortare nu när Sverige skall ta emot flera tusen personer från andra länder. En del av dem kan ju också behöva sjukvård. Skall nu svårt sjuka vänta på Försäkringskassans förhandsbesked kan de hinna dö innan beskedet är klart. Dessutom är det tänkt att när Försäkringskassan gett besked att patienten kan få åka till annat land och få vården betald av Sverige, så skall patienten själv ligga ute med pengarna. Så småningom får de betalt av landstinget. Detta blir inte vård på jämlika villkor.

Sylvia Oscarsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.