Annons
Insändare

Inte oengagerad men trött och uppgiven

Läste med stor bestörtning i TA (den 14 januari) om kvinnan som låg i sin egen avföring.
Publicerad 18 januari 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten ger sin bild av äldreomsorgen.
Skribenten ger sin bild av äldreomsorgen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jag blev inte förvånad men däremot arg över kommentaren om ”oengagerad personal”.

Har vistats på ett äldreboende och sett hur personalen försöker räcka till. Inga vikarier sätta in och folket orkar inte jobba ensamma hur mycket som helst.

Annons

Natten hade tvättat av kvinnan och sagt till dagpersonalen. Om dagpersonalen är ensam med X antal boende med olika behov måste de prioritera. Ska oroliga damen få sin frukost först eller ska vi hjälpa hen som satt sig utanför sängen och ropar på hjälp?

Ofta är personalen ensam för att man är kort om folk. Natten springer mellan olika avdelningar och måste kalla på hjälp när de äldre ska vändas eller behöver bytas på. Då är det helt obemannat på två avdelningar. Då är det omöjligt att hinna kolla alla så även där måste man prioritera var resurserna ska läggas.

Sen har man människor som ligger och väntar på döden, svårt sjuka där det behövs extra tillsyn.

Listan kan göras lång över vad personalen ska hinna med så att kalla dem ”oengagerade” tycker jag rent ut sagt är förtal.

Det är lättare att smutskasta sin personal än att ta itu med det verkliga problemet. Besparingarna drabbar de redan svaga medan det sitter en chef på varje boende samt några teamleaders. Är det inte dags att tänka om innan något allvarligare händer med våra äldre?

Personalen behövs på golvet och pengar så att de kan bedriva en verksamhet och inte en förvaring av de äldre. De gamla, och speciellt de dementa, behöver en trygg personal som finns där. Någon som lyssnar, ser och bekräftar dem. Det är värt mer än all underhållning, pyssel, julfester och annat.

Har hört så mycket om hur dålig äldrevården är och det som nu kom i tidningarna gör inte saken bättre. Men det jag har sett med egna ögon är att personalen ofta ensamma, de vill förändra men har inte resurserna.

Vikarier kommer men har inte alltid kunskap om sjukdomar och vård, då läggs ansvaret på den fasta personalen. Var finns ledningen?

Gör något innan fler fall om vanvård kommer i media. Personalen gör allt som de kan för att de äldre ska ha det bra, så bra det går utan folk på golvet .

Så politiker och ansvariga gör något! Ni vill inte själv sitta i nerkissad blöja från kl 11 till kl 17 och stinka urin. Ända sällskapet är en gammal docka som personalen kastar till dig medan ni hör personalen springa till dem som kan larma, på samma gång som de ska fixa fika och svara i telefon, ge medicin och lämna avdelningen för att hjälpa en annan avdelning som har brist på folk.

Annons

Så snälla säg inte ”oengagerad personal” – säg trött och uppgiven personal.

Anhörig

Annons
Annons
Annons
Annons