Insändare

Inte konstigt att äldre oroar sig

Det är inte konstigt att äldre bekymrar sig för sin ålderdom.
Insändare • Publicerad 8 juli 2010

Nu har Vellinge kommun bestämt att gamla och sjuka, som hittills fått hjälp att få ifyllt dosetter med medicin av en sköterska, som har kommit hem till vederbörande var 14:e dag och fyllt i dessa doser. Nu ska man istället gå över till något som kallas Apodos, där apoteket ska lägga in tabletterna i påsar i en rulle som sedan någon, (hemtjänstpersonal? Till vilken kostnad?) ska avhämtas på apoteket. Om apoteket ska fakturera detta ska de ta ut en administrationsavgift, hur stor finns ingen uppgift om. Blir det billigare om någon annan tar hand om tablettuppdelningen? Knappast, men då får den behövande betala. Allt har beslutats över huvudet på de hjälpbehövande. Att det är likadant i andra kommuner är ingen ursäkt. Tvång är ordet!

Sjuksköterskan använde cirka 15 minuter för att fylla i två dosetter och det anses tydligen för dyrt och tiden ska användas till något bättre heter det. Under dessa 15 minuter kanske den gamle och sjuke vill fråga om saker och ting, som förhoppningsvis en sjuksköterska har utbildning för att svara på. Gamla och sjuka är ju tämligen isolerade och besöket av stor social betydelse, men så långt kan man inte tänka i Vellinge, där "friheten är större". För vem? Inte för hjälpbehövande i alla fall.

Nilla Andersson
U Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.