Annons
Insändare

Insändare: Ingen vet vilken påverkan fängelset får på bostadsmarknaden

Svar till Orolig medborgare i Gislövs läge (den 2 mars).
Publicerad 14 mars 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Slutsatsen borde bli att vi inte kan veta något om vilken påverkan fängelset kan föra med sig på en kommuns bostadsmarknad som helhet eller på de bostäder som kommer att ligga några hundra meter ifrån fängelset, skriver gruppen Fängelsefritt Trelleborg.
Slutsatsen borde bli att vi inte kan veta något om vilken påverkan fängelset kan föra med sig på en kommuns bostadsmarknad som helhet eller på de bostäder som kommer att ligga några hundra meter ifrån fängelset, skriver gruppen Fängelsefritt Trelleborg.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Tack för ditt inlägg, vi tror att du sätter ord på tankar och känslor som har väckts hos många i vår kommun ju mer som blir känt om fängelsebygget. Vi vill ta tillfället i akt och beskriva vår syn om fängelsets påverkan på bostadsmarknaden.

Kommunen och Kriminalvården hade för en tid sedan en digital frågestund om fängelset. På Kriminalvårdens hemsida återges en del av dessa frågor och de svar som gavs. På frågor rörande påverkan på bostadspriser svarar de att ”bostadspriser brukar inte påverkas”. I dialog med Kriminalvården har vi efterfrågat vilka studier som har gjorts eftersom de vågar svara på detta sätt samtidigt som vi i Sveriges historia aldrig har byggt ett så här stort fängelse som de vill etablera i Trelleborg (för er som blir upprörda och tycker att denna formulering är överdriven, Kriminalvården själva skriver att anstalten i Trelleborg ska kanske kunna ta emot upp till 500 intagna).

Annons

Den statliga myndigheten Kriminalvårdens svar på våra frågor kan bara resultera i en slutsats om att det inte har gjorts studier, vilket betyder att ingen kan veta om det finns någon negativ eller positiv påverkan på bostadsmarknaden. Det betyder att den där mäklaren i Svedala som nämner en 50-procentig sänkning kan ha rätt, men kan också ha fel. De som säger att det inte kommer att bli någon påverkan alls, de kan ha rätt men de kan också ha fel.

Varken ledamöterna i kommunfullmäktige eller Kriminalvården har tillgång till fakta om hur bostadspriserna kan påverkas av det som kommer att bli Sveriges största fängelse, varken i kommunen som helhet eller för bostäder i närheten av fängelset. Det ärligaste svaret från deras sida skulle vara ”vi vet inte”, och om ledamöterna eller representanter från Kriminalvården svarar något annat är det i bästa fall gissningar, i värsta fall falska argument för att sälja in något som de vet att en stor del av kommuninvånarna inte vill ha.

”När det inte finns ett gott underlag att ta beslut på borde det råda en försiktighetsprincip.”
Fängelsefritt Trelleborg

Kriminalvården gör ändå ett försök och hänvisar till några källor. De rekommenderar att vi använder oss av mäklarstatistik tillgänglig på nätet. De rekommenderar bland annat Statistiska centralbyråns statistik. Hur ska några hemsidor kunna svara på hur ett fängelse av den här magnituden kommer att påverka bostadsmarknaden när det i Sveriges historia aldrig har byggts ett så här stort fängelse förr? Kriminalvården hänvisar också till en varumärkesanalys som gjordes i Svedala inför folkomröstningen där. I den går det att läsa att anstalternas existens inte påverkat priserna på boende, vilket låter bra och borde vara betryggande. Tills det visar sig att inom ramen för analysen har pr-byrån som gjorde undersökningen på uppdrag av Svedala kommun intervjuat en enda mäklare i Mjölby och en enda mäklare i Ystad.

I närheten av Mjölby finns Skänningeanstalten med 258 intagna. I Ystad finns en anstalt om 65 intagna. Även om dessa jämförande exempel hade undersökts på ett mer vetenskapligt sätt (ett minsta krav skulle kunna vara att intervjua några fler mäklare än bara en per kommun) så är det fortfarande så att om Kriminalvårdens ambition om upp till 500 intagna nås, så finns det inte heller något att jämföra med i Sverige, inget annat fängelse är så stort. Slutsatsen borde bli att vi inte kan veta något om vilken påverkan detta kan föra med sig på en kommuns bostadsmarknad som helhet eller på de bostäder som kommer att ligga några hundra meter ifrån fängelset.

När det inte finns ett gott underlag att ta beslut på borde det råda en försiktighetsprincip. Utred frågan och till dess avvakta. När det finns mer fakta på bordet ta ett nytt beslut. När vi i Fängelsefritt Trelleborg frågade kommunpolitikerna Rubin (M), Petersén (SD) och Höckert (S) om de var villiga att utreda bland annat denna fråga svarade de unisont ”Nej”. Så du oroliga medborgare i Gislövs läge gör nog rätt i att vara orolig ett tag till.

Ingemar Clementson, Therese Eklund, Mari Flink, Emelie Lindsjö, Johan Nordahl, Stefan Lindgren, Magnus Andersson och Cecilia Andersson, för den alltjämt växande organisationen Fängelsefritt Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons