Annons
Insändare

Ingenting hamnar i samma binge!

Svar till Maria Olsson (den 23 januari).
Insändare • Publicerad 26 januari 2009

Du har varit på en av Sysavs återvinningscentraler. Du har helt rätt i att det är svårt att sortera rätt och de begrepp som används är inte alltid helt logiska. Men det är jätteviktigt att soporna sorteras för att olika saker ska kunna återvinnas och hanteras på rätt sätt. Det är just varje enskild persons sopsortering som gör att Sysav kan återvinna hushållssopor till 98 procent. Det är alltså en mycket liten del av hushållssoporna som i dag hamnar på en soptipp. Och jag vill försäkra alla om att ingenting blandas!

Här kommer förklaringen till de olika besked du fick. Förpackningar är Förpacknings- och tidningsinsamlingens (FTI) ansvar. Det är helt rätt att du ska skölja förpackningarna och de ska lämnas till en så kallad återvinningsstation som FTI tillhandahåller i kommunerna. På de allra flesta av våra återvinningscentraler har vi fått möjlighet att ta emot förpackningsmaterial för att kunna ge bra service. Du har tyvärr besökt en av de centraler där vi inte kan erbjuda denna service. Sysavs personal ska först och främst hänvisa dig till rätt insamlingsplats om vi inte själva kan eller ska ta emot avfallet. Att trädstammar hamnar i "ej återvinningsbart", som jag tror du menar, betyder att vi på Sysav tar den containern till vår sorteringsplatta på en avfallsanläggning, sorterar ut stammarna, låter dem torka i sex månader och flisar dem sedan. Flisen kan sedan användas till kompostering eller till värmeproduktion. Men logiskt är det inte att du ska lägga dem i "ej återvinningsbart". Julgranar har så pass tunna stammar att de går både att kompostera och energiutvinna. Frityroljan kan återvinnas på två sätt - ren frityrolja kan, efter provtagning, lämnas till biologisk behandling. Oftast är mängderna från privathushåll så små att det inte är lönsamt att ta prover på dem utan då lämpar sig oljan bäst för energiutvinning. Så om du slänger frityroljan i hushållssoporna så hamnar den rätt i systemet. Därför fick du med dig oljan hem igen - för att lägga den i tunnan. Ja, det finns en förklaring till alla de svar som du fick. Du undrade om det lönade sig att sortera? Och, ja det gör det och fortsätt med det. Det är just sorteringen i hushållen som gör att Sverige faktiskt är världsbäst i att återvinna sopor.

Gunilla Carlsson informationschef, Sysav
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons