Insändare

Ingen anledning till dåligt samvete

Insändare • Publicerad 8 april 2008
Uttalandet i Uppdrag granskning, om kornas utsläpp, har väckt reaktioner. Arkivbild: Anna Bank
Uttalandet i Uppdrag granskning, om kornas utsläpp, har väckt reaktioner. Arkivbild: Anna BankFoto: 

ººRolf Gildenlöws krönika (del B den 2 april) handlar om klimathot . Han raljerar över att våra beslutsfattare inte har en aning om att kor släpper ut lika mycket växthusgaser som bilar för det har man sagt på Uppdrag granskning häromkvällen. Krönikan avslutas med en uppmaning att läsa på så att vi okunniga medborgare skall inse att det är bättre att sluta äta biff än att dra ner på bilåkandet.

Hade Rolf Gildenlöw läst på hade han visst att redovisningen i Uppdrag Granskning avsåg biffproduktion globalt där 1/3 av växthusgaserna som belastar nöttköttet, skapas när man bränner ner regnskog för att skapa betesmarker, 1/3 är från stallgödslad mark och 1/3 kommer direkt från djuren. I svensk produktion med svalare klimat och effektivare gödselhanteringen minskar växt-husgaserna från gödselhanteringen. Med biogasproduktion med gödsel som råvara, kan man minska utsläppen ytterligare och få fram fordonsbränsle.

Tilläggas skall att innan vi började använda fossila bränslen var det nästan bara jordbruket som stod för utsläppen och då var det balans i ekosystemet.

Man behöver inte ha dåligt samvete om man konsumerar svenskt naturbeteskött.

Ett annat påstående i Uppdrag granskning som Rolf Gildenlöw svalde med hull och hår var att det är bättre att köra tomater från Spanien än att odla dem i växthus i Småland. Föreslår att Rolf Gildenlöw gör ett studiebesök i närbelägna tomatväxthusen på öster i Trelleborg där man med biobränslen producerar energismart och klimatneutralt.

Om man måste välja mellan mat och bilåkande kan man i all fall i första skedet avstå från överdrivet bränsleslukande fordon.

Om Rolf Gildenlöw vill vara en seriös motorjournalist hoppas jag att han i fortsättningen "läser på" bättre och verkar för att få bränslesnåla, säkra och pålitliga fordon. Att spela med i oljekartellernas och biltillverkarnas smutskastning av andra verksamheter är beklämmande.

lantbrukare och bilist

ºº Den krönika Ingvar Hempel upprörs över handlade om den okunnighet politikerna gav prov på i programmet Uppdrag Granskning. Således var det politikerna jag uppmanade att gå hem och läsa på. Jag har aldrig någonsin skrivit om "okunniga medborgare".

Det stod inte heller någonstans i min krönika att det var bättre att sluta äta biff än att dra ner på bilåkandet.

Om Ingvar Hempel vill vara en seriös kritiker av det jag skriver så borde han ha läst på bättre – jag har under mina decennier som motorjournalist skrivit spaltkilometer om vikten av att satsa på bränslesnåla, säkra och pålitliga bilar.

Men det hindrar ju inte att vi också minskar på köttkonsumtionen och även gör lantbruket snålare, säkrare och pålitligare.

Ingvar Hempel, Rolf Gildenlöw
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.