Annons
Insändare

Individen har hela ansvaret

Insändare • Publicerad 18 januari 2007

Svar till Radojka Stojkov (den 10 januari).

Radojka! Vi kan ordväxla i oändlighet utan komma till samförstånd. Men i det mest väsentliga är vi överens. Det är att personalen arbetsvillkor har förändrats så att risken har ökat markant för att de "går på knäna". Hur vi kan förhindra detta har vi olika metoder och förslag för.

Annons

Du skriver att jag inte vet vad empati är och att jag inte jobbat inom vården. Det är mycket riktigt att jag inte jobbat inom vården. Däremot har jag nu under två års tid jobbat med friskvård på heltid. Om du inte vet det själv så är friskvård ett steg innan sjukvård. Jag har inga "patienter" (patienter skickar jag till sjukvården) inom friskvården utan jag kallar mina besökare klienter.

Men hur som helst, så kan jag vidare informera dig att under dessa två år som jag jobbat heltid med friskvård så har jag haft 2730 friskvårdsbesök och till dagens datum träffat 575 olika personer/klienter som jag har träffat, pratat med, lyssnat på och behandlat.

Trotts dessa 2730 friskvårdsbesök som jag varit med om och med allt det innebär av fysisk och psykosocial belastning jag har utsatts för under dessa två år, så har inte jag "gått på knäna". Förklaringen är friskvård och insikten att jag/vi har hela ansvaret för vår hälsa och välbefinnande. Jag tar själv ansvar för min hälsa och välbefinnande och skyller inte på någon så som politiker, arbetsgivare eller chefer. Det är jag själv som har hela ansvaret för att se till att min kropp får det den behöver så som vätska, näring och vila/återhämtning för att fungera optimalt. Mot bakgrund av detta så får du själv avgöra om jag har empati eller inte.

I ditt insändarsvar nämner du lasarettet. Här är det viktigt att du och andra känna till att detta är ingen kommunal fråga och således vem som är ansvarig för vad. Lasarettet är ingen kommunal fråga, utan det är en regionfråga. Är du missnöjd med en regionfråga så får du vända dig till och prata med en regionpolitiker. Jag är enbart kommunpolitiker och handhar och besvarar enbart kommunala frågor.

För övrigt så uppskattar jag verkligen att du engagerar dig på alla möjliga sätt för våra medmänniskors bästa. Men som sagt enskilda individen har hela ansvaret för sin hälsa och välbefinnande. Så får du tycka om detta vad du vill och stå fast vid.

Tome Krstevski

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons